O-STA

Predstavitev knjige Katje Krk, 10. šoštanjski poletni filmski večeri, vodstvo po Velenjskem gradu za pasje prijatelje in fotografska delavnica s Ksenijo Mikor

Sporočilo za javnost

Predstavitev knjige Katje Krk, 10. šoštanjski filmski večeri, ogled Velenjskega gradu s pasjimi prijatelji in fotografska delavnica s Ksenijo Mikor

Velenje, 24. avgust 2021 - Danes, 24. avgusta, Velenjska knjižna fundacija vabi v atrij Velenjskega gradu na predstavitev kratkega romana "Jutri" in pogovor z avtorico Katjo Krk. V sredo, 25. avgusta, in v četrtek, 26. avgusta, bodo v Šoštanju potekali 10. šoštanjski poletni filmski večeri. V četrtek, 26. avgusta, Muzej Velenje pripravlja tradicionalno vodstvo po Velenjskem gradu za vodnike psov in njihove pasje prijatelje, v soboto, 28. avgusta, pa vabi na delavnico fotografiranja psov, ki jo bo vodila Ksenija Mikor.

Danes, 24. avgusta, bo ob 19. uri v atriju Velenjskega gradu potekal pogovor s Katjo Krk, avtorico kratkega romana "Jutri", ki je nedavno izšel pri Velenjski knjižni fundaciji v knjižni zbirki Velnica (leposlovje z velenjsko noto). Z avtorico se bo o njenem knjižnem prvencu pogovarjal urednik Ivo Stropnik. Druženje ob novi knjigi bo s kitaro pospremil Simon Gorišek. Na dogodku bo možen tudi nakup knjige.

Na Glavnem trgu v Šoštanju pripravljajo v sredo, 25. avgusta, in četrtek, 26. avgusta, ob 20.30 uri 10. šoštanjske poletne filmske večere. Dogodek v organizaciji Muzeja usnjarstva na Slovenskem, šoštanjske enote Muzeja Velenje in Studia Mozaik ter soorganizaciji Zavoda za kulturo Šoštanj in Javnega sklada za kulturne dejavnosti - Območne izpostave Velenje, bo postregel s podobami preteklega in sedanjega časa Šaleške doline. V primeru slabega vremena bodo filmske projekcije potekale v Kulturnem domu Šoštanj.

Muzej Velenje že vrsto let velja za psom prijazen muzej. V zadnjih letih so velenjski muzealci že večkrat organizirali dobro sprejeta vodstva po muzejskih razstavah za vodnike psov in njihove pasje prijatelje. Tovrstno vodstvo pripravljajo na Velenjskem gradu tudi v četrtek, 26. avgusta, ob 17. uri. Ogleda se lahko udeležijo tudi vsi drugi, ki jih zanima, kako je videti obisk muzeja s psom. Vse tiste, ki bi se vodstva udeležili s psom, prijazno prosijo, da se za ogled muzeja prijavijo na naslov: info@muzej-velenje.si. Število psov, udeležencev vodstva, je namreč omejeno.

V soboto, 28. avgusta, Muzej Velenje ob 10. uri pripravlja zanimivo fotografsko delavnico fotografiranja psov. Delavnica bo izvedena v sklopu fotografske razstave "Prijatelja: Pes in njegov človek" velenjske fotografinje Ksenije Mikor, ki je do 6. septembra na ogled v atriju Velenjskega gradu. Delavnico, ki bo potekala na Velenjskem gradu, bo vodila avtorica razstave Ksenija Mikor. Fotografsko predznanje na delavnici ni potrebno, za fotografiranje lahko udeleženci prinesejo s seboj tako fotoaparate kot tudi telefone. Število mest na delavnici je omejeno, obvezne prijave sprejemajo na info@muzej-velenje.si. Cena delavnice je 15 evrov, trajala bo 3 ure.

V soboto, 21. avgusta, je pri Spominski točki Izak v Škalskih Cirkovcah potekalo svečano odprtje novo postavljene brunarice - poskusa rekonstrukcije "Izakove bolnice", enega prvih partizanskih sanitetnih objektov v Sloveniji. Gre za nadgradnjo Spominske točke Izak, ki jo je Muzej Velenje postavil ob mestu, kjer je Franc Polh - Izak sredi septembra 1941 zgradil zemljanko, sanitetni bunker, ki naj bi služil oskrbi in zdravljenju ranjenih partizanov. Brunarica je bila postavljena s pomočjo Krajevne skupnosti Cirkovce in predsednika Danija Avbrehta, sodelovala je tudi Krajevna organizacija Zveze borcev Škale in Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje. Brunarico so svečano odprli predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Andreja Katič, Henrik Sadek, najstarejši krajan Cirkovc in pričevalec o izgledu "bolnice" ter Dani Avbreht, predsednik KS Cirkovce in vodja projekta postavitve zemljanke. Za objekt Spominska točka Izak strokovno skrbi Muzej Velenje.

Prijazno povabljeni v družbo Muzeja Velenje!

Sporočilu za javnost prilagamo tudi letak s programom 10. šoštanjskih poletnih filmskih večerov.

stran 2 od 2