O-STA

Odprtje razstave "50 let Šaleškega aerokluba", podkast "O skoku čez kožo", Torkove igrarije, koncert Mladinskega komornega orkestra Violinissimo in počitniška delavnica Mastodont na obisku

Velenje, 14. julij 2021 - Velenjski muzealci v ponedeljek, 19. julija, vabijo k poslušanju julijskega podkasta, posvečenega rudarski šegi skoku čez kožo, v torek, 20. julija, pa na Torkove igrarije pri Domu kulture Velenje. Muzej Velenje v četrtek, 22. julija, vabi ob 18. uri na odprtje razstave "50 let Šaleškega aerokluba" v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, v soboto, 24. julija, pa ob 20. uri na Velenjski grad na koncert mladinskega komornega orkestra Violinissimo. Prav tako v soboto, 24. julija, ob 10. uri, velenjski muzealci vabijo otroke na prireditveni prostor Vista ob Velenjskem jezeru na počitniško delavnico "Mastodont na obisku".

V Muzeju Velenje v poletnih dneh pripravljajo raznolik program tako za odrasle kot tudi za otroke. Tako v ponedeljek, 19. julija, ob 10. uri vabijo k poslušanju julijske epizode muzejskega podkasta z naslovom "O skoku čez kožo". O rudarski šegi skoku čez kožo se bo Alma Javornik pogovarjala s kustosinjo Muzeja Velenje, muzejsko svetovalko Matejo Medved. Skok čez kožo je bil v letošnjem maju, na pobudo Muzeja Velenje, vpisan v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Muzejskim odmevom lahko prisluhnete na muzejskih Facebook profilu, spletni strani, YouTube kanalu ter SoundCloud platformi. Na omenjenih spletnih platformah so podkasti na voljo tudi kasneje.

V torek, 20. julija, velenjski muzealci v svojo družbo vabijo najmlajše. V okviru Torkovih igrarij, na travniku ob Domu kulture Velenje, se bodo skupaj z otroki podali v svet otroških iger, takšnih, kot so se jih otroci igrali pred desetletji in tudi stoletji. Otroci so vabljeni, da se jim pridružijo med 10. in 12. uro ter popoldan med 17. in 19. uro.

V četrtek, 22. julija, vabijo ob 18. uri v Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanj na odprtje razstave "50 let Šaleškega aerokluba". Pregledno razstavo ob častitljivi obletnici Šaleškega aerokluba sta pripravila kustosa Muzeja usnjarstva na Slovenskem Jernej Hozjan in dr. Miran Aplinc.

V Šaleški dolini je bila letalska dejavnost dobro razvita že pred drugo svetovno vojno. Leta 1971 je bil ustanovljen Aeroklub Velenje z letališčem v Lajšah pri Šoštanju, iz katerega se je z leti razvilo moderno letališče z vso potrebno letališko infrastrukturo, letalskim parkom in zainteresiranim članstvom. Ob ustanovitvi je klub dobile ime Aeroklub Velenje, leta 1972 se je ob uspešni podpori gospodarstva preimenoval v Aeroklub Gorenje Velenje, današnje ime, Šaleški aeroklub, pa je prejel leta 2012. Šaleški aeroklub je v vseh teh letih s pomočjo letalskih zanesenjakov dobro deloval in je danes eden redkih klubov v Sloveniji, ki je lastnik celotnega letališča, objektov in letal. V klubu danes v jadralni in motorni sekciji leti okoli 55 članov.

V soboto, 24. julija, velenjski muzealci vabijo otroke na prireditveni prostor Vista ob Velenjskem jezeru. Med 10. in 12. uro bodo zanje pripravili počitniško delavnico "Mastodont na obisku". Udeleženci bodo lahko izvedeli veliko zanimivega o mastodontih, izjemnih živalih, ki so v Šaleški dolini živele pred približno 3 milijoni let, si izdelali odlitek mastodontovega zoba in se odpravili na sprehod do obeležja najdb mastodonta v bližini Škalskega jezera. Otroke čaka nepozabno srečanje z daljno preteklostjo.

V soboto, 24. julija, bodo ob 20. uri v atriju Velenjskega gradu pripravili koncert mladinskega komornega godalnega orkestra Violinissimo iz Nemčije. V programu bodo zvenela dela A. Vivaldija, J. S. Bacha, M. Brucha, D. Šostakoviča, E. Blocha, P. de Sarasateja, U. Büsela, N. Skalkottasa. Dogodek je del Poletnih kulturnih prireditev v organizaciji Festivala Velenje in Kulturnega umetniškega društva EMARS. V primeru slabega vremena bo koncert prestavljen v Dom kulture Velenje.

Povabljeni v družbo Muzeja Velenje tudi v poletnih mesecih!

Sporočilu za javnost prilagamo vabilo na odprtje razstave "50 let Šaleškega aerokluba".