O-STA

Počitniška joga, delavnica Mastodont na obisku in podkast o Kavčnikovi domačiji

28/2021

Sporočilo za javnost

Počitniška joga za otroke, delavnica Mastodont na obisku in podkast o Kavčnikovi domačiji

Velenje, 9. avgust 2021 - V torek, 10. avgusta, velenjski muzealci vabijo otroke na počitniško jogo, v soboto, 14. avgusta pa na počitniško delavnico Mastodont na obisku. V ponedeljek, 16. avgusta, Muzej Velenje pripravlja mesečni podkast, na katerem bodo predstavili Kavčnikovo domačijo.

Muzej Velenje v poletnih mesecih vabi otroke v svojo družbo. Tako v torek, 10. avgusta, ob 10. uri v parku Velenjskega gradu pripravljajo prav posebno počitniško dejavnost - jogo za otroke. Sodelavka muzeja Nina Časl, ki že vrsto let deluje na področju vadbe joge tako za otroke kot tudi za odrasle, za otroke pripravlja posebno počitniško doživetje. Vadba joge bo obogatena z branjem pravljic, raznovrstnimi ustvarjalnimi dejavnostmi ter spoznavanjem grajskega parka in njegove preteklosti. Počitniška joga je za udeležence brezplačna, predhodne prijave niso potrebne, trajala pa bo od 10. do 12. ure. Otroci naj imajo s seboj podlogo za vadbo.

V soboto, 14. avgusta, velenjski muzealci vabijo otroke na prireditveni prostor Vista ob Velenjskem jezeru. Med 10. in 12. uro bodo zanje pripravili počitniško delavnico "Mastodont na obisku". Udeleženci bodo lahko izvedeli veliko zanimivega o mastodontih, izjemnih živalih, ki so v Šaleški dolini živele pred približno 3 milijoni let, si izdelali odlitek mastodontovega zoba in se odpravili na sprehod do obeležja najdb mastodonta v bližini Škalskega jezera. Otroke čaka nepozabno srečanje z daljno preteklostjo.

V ponedeljek, 16. avgusta, bo Muzej Velenje ob 10. uri objavil mesečni podkast, ki bo tokrat posvečen Kavčnikovi domačiji. "Muzejska novinarka" Alma Javornik bo pred mikrofon povabila Damijana Kljajiča, kustosa in muzejskega svetnika, dolgoletnega sodelavca Muzeja Velenje. Damijan Kljajič je soavtor muzejske predstavitve domačije ter pobudnik številnih projektov in prireditev, ki so vrsto let potekale na domačiji. Muzejskim odmevom "O Kavčnikovi domačiji" lahko poslušalci prisluhnejo na muzejskih spletnih platformah: Facebook profilu, spletni strani, YouTube kanalu in SoundCloud platformi, na voljo bodo tudi po objavi.

Kavčnikova domačija v Zavodnjah pri Šoštanju je biser kmečke arhitekture na Slovenskem in najjužnejša ohranjena alpska dimnica v evropskem prostoru. Te vrste stavb so v večini prevladovale v našem prostoru od 11. stoletja do konca 18., tedaj pa so jih oblasti začele odločno preganjati zaradi velike nevarnosti požarov. Nadomestile so jih sodobneje zasnovane stavbe s t. i. "črno kuhinjo". Današnje poslopje je nastalo kot rezultat različnih prezidav in dozidav in ga v vrsti sestavlja več v bistvu avtonomnih prostornin. Najstarejši del domačije je dimnica, stara več kot 300 let. Mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem, pa tudi detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi, pričajo, da je jedro stavbe z lopo nastalo verjetno v 17. stoletju. Tedaj je bila ohranjena dimnična celica edini bivalni prostor Kavčnikove domačije. Muzejska predstavitev dimnične hiše je naravnana tako, da imajo obiskovalci občutek, da v njej še vedno živijo ljudje.

Domačijo lahko posamezni obiskovalci v mesecu avgustu obiščejo vsako nedeljo med 10. in 17. uro, skupine pa ob vnaprejšnji najavi tudi ob drugih dnevih. Tako je ta teden Kavčnikova domačija za obiskovalce odprta v nedeljo, 15. avgusta.

Povabljeni v družbo Muzeja Velenje tudi v poletnih mesecih!

stran 2 od 2