O-STA

Počitniški tabor za osnovnošolce, Poletne filmske projekcije na Glavnem trgu v Šoštanju, odprtje razstave "Srebrni vrt: plevel", poletni delovni čas enot Muzeja Velenje, razstava ob 40-letnici Mestne četrti Velenje - Levi breg vzhod ter akcija "Selfie z dediščino"

25/2021

Sporočilo za javnost

Velenje, 5. julij 2021 - 6. in 7. julija Muzej Velenje vabi osnovnošolske otroke na počitniški tabor na Velenjskem gradu. V četrtek, 8. julija, ob 21. 30 velenjski muzealci vabijo na Glavni trg v Šoštanj na Poletne filmske projekcije, v petek, 9. julija, ob 19. uri pa na odprtje razstave "Srebrni vrt: plevel" v Galerijo F-bunker. Iz Muzeja Velenje prav tako sporočajo, da z mesecem julijem ob sobotah in nedeljah odpirajo vrata dveh enot - Grilove domačije ter Kavčnikove domačije, ob ponedeljkih pa vabijo na obisk Velenjskega gradu. Za poletne mesece so velenjski muzealci pripravili tudi akcijo "Selfie z dediščino".

Tako kot vsako leto, je tudi letos Muzej Velenje pripravil razgiban počitniški program za otroke. V torek in sredo, 6. in 7. julija tako vabijo osnovnošolske otroke, da počitniški dopoldan preživijo na Velenjskem gradu in se skupaj z muzejskimi sodelavci podajo v svet fotografije nekoč. Ob občasni razstavi o fotografskem mojstru Volbenku Pajku se bodo v okviru počitniškega tabora, ki bo potekal med 8. in 14. uro, preizkusili v fotografiranju z analognim fotoaparatom, razvijanju filmov in fotografij, spoznali pa bodo tudi eno najstarejših fotografskih tehnik, cianotipijo. Otroke čakajo tudi druge animacije ter spoznavanje okolice Velenjskega gradu.

V četrtek, 8. julija, vabijo velenjski muzealci ob 21.30 uri na Glavni trg v Šoštanju, kjer pripravljajo Poletne filmske projekcije. Na sporedu bo film z naslovom "Rodbina Vošnjak in šoštanjska tovarna usnja" avtorice Pine Špegel, kustosinje Muzeja usnjarstva na Slovenskem. Dokumentarni film je nastal leta 2019 ob 10. obletnici odprtja Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

V petek, 9. julija, Muzej Velenje ob 19. uri vabi v Galerijo F-bunker, kjer bodo odprli fotografsko razstavo z naslovom "Srebrni vrt: plevel". Razstava litovske fotografinje Emilije Petrauskiene predstavlja zanimivo področje botanične fotografije. Razstavljena dela so nastala v tehniki mokrega kolodija, fotografije pa je avtorica ročno razvila v svojem studiu. Razstava se tematsko povezuje z avtoričino razstavo "Srebrni vrt", ki je na ogled v atriju Velenjskega gradu.

Z mesecem julijem Muzej Velenje svojim obiskovalcem ponuja še več možnosti, da poletne dni preživijo v njihovi družbi. Tako julija in avgusta vrata muzeja na Velenjskem gradu odpirajo tudi ob ponedeljkih, ko bodo obiskovalce sprejemali med 10. in 18. uro. Ob koncih tedna pa vabijo na ogled dveh enot, ki sta sicer tekom leta za obiskovalce odprti samo ob predhodni najavi. Obiskovalci so tako vabljeni, da v mesecu juliju ter avgustu Grilovo domačijo v Lipju pri Velenju obiščejo ob sobotah med 10. in 17. uro, Kavčnikovo domačijo v Zavodnju pri Šoštanju pa ob nedeljah prav tako med 10. in 17. uro. Obisk omenjenih enot Muzeja Velenje je za posameznike brezplačen.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da je v Galeriji na prostem pri pošti na ogled nova razstava z naslovom Mestna četrt Velenje - Levi breg vzhod, ki obeležuje 40-letnico obstoja Mestne četrti Velenje - Levi breg vzhod. Muzej se je z veseljem odzval povabilu k sodelovanju in pripravi razstave, ki vabi k pregledu bogatega slikovnega gradiva, zbuja spomine, mlajše generacije pa spodbuja k spoznanju, kako je življenje v tej soseski teklo nekoč. Ob pripravi razstave je nastala tudi knjižica, ki jo bo Muzej Velenje izdal ob podpori Mestne občine Velenje.

V poletnih mesecih Muzej Velenje vabi k ohranjanju spominov na obisk njihovih enot in zunanjih razstavišč. Z akcijo "Selfie z dediščino" vabi vse, da ob obisku enot Muzeja Velenje in zunanjih razstavišč naredijo "selfie" oz. sebek in ga pošljejo muzeju. Vsi, ki bodo tako ohranili spomin na obisk vsaj 5 enot oz. zunanjih razstavišč muzeja, bodo nagrajeni z brezplačno družinsko muzejsko vstopnico in knjižno nagrado. Fotografije zbirajo na naslovu info@muzej-velenje.si. Akcija velja do konca poletja.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da je s 1. julijem vodenje ustanove prevzela Tanja Verboten, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja, ki je bila doslej v Muzeju Velenje zaposlena kot višja kustosinja za strokovno področje etnologije. Nova direktorica muzeja je dosegljiva preko elektronske pošte tanja.verboten@muzej-velenje.si.

Povabljeni v družbo Muzeja Velenje tudi v poletnih mesecih!

stran 2 od 2