O-STA

Odličen obisk ob slovenskem kulturnem prazniku, nova spletna stran o Starem Velenju in pustni čas v Muzeju Velenje

Velenje, 11. februar 2021 - Muzej Velenje je ob slovenskem kulturnem prazniku beležil odličen obisk. Zaživela je nova spletna stran staro.velenje.si, pri oblikovanju katere sodeluje tudi Muzej Velenje. V Muzeju Velenje tudi letos kar nekaj dejavnosti, povezanih s pustom.

Muzej Velenje je ob slovenskem kulturnem prazniku brezplačno odprl vrata enot na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov, v Muzeju usnjarstva na Slovenskem, v Spominskem centru 1991 in v Galeriji F-bunker. Na sprejem večjega števila obiskovalcev so se v muzeju skladno z vsemi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom dobro pripravili, in tako si je razstave v vseh naštetih enotah skupaj lahko ogledalo več kot 600 obiskovalcev, nekaj pa jih zaradi omejitev žal ni bilo deležno brezplačnega obiska. A priložnosti za brezplačen obisk Muzeja Velenje bo tudi v tem letu še veliko. Iz Muzeja Velenje sporočajo, da bodo dneve odprtih vrat letos pripravili vsaj še petkrat. Spremljajte Muzej Velenje na spletu, da boste o dnevih odprtih vrat in drugih zanimivih dogodkih v Muzeju Velenje pravočasno obveščeni!

Prejšnji teden je zaživela nova spletna stran staro.velenje.si, ki jo je v sodelovanju s kolektivom OPA!celica zasnovala Mestna občina Velenje. Na portalu staro.velenje.si lahko podrobneje spoznate predel Velenja, kjer se preteklost prepleta s sedanjostjo in prihodnostjo ter spremljate, kako tam na temeljih dediščine nastaja sodobna obrtniško-umetniška četrt. Spletna stran bo tudi osrednji informator o ponudbi in dogajanju v starotrškem jedru ter vezni člen med načrtovalci vsebin in zainteresirano javnostjo. Pri oblikovanju vsebin spletne strani in oživljanju Starega Velenja dejavno sodeluje tudi Muzej Velenje.

Muzej Velenje letos ponovno vabi k sodelovanju pri bienalnem otroškem pustnem likovnem natečaju Pustovanje pri Mayerjevih. Pustovanje pri Mayerjevih 2021 bo tretje po vrsti, ki ga bo v sodelovanju z Muzejem Velenje priredila Vila Mayer, objekt Občine Šoštanj. Natečaj z občasno razstavo se letos seli na splet. Vsi prispeli izdelki bodo objavljeni na spletni strani in Facebook profilu Vile Mayer. Kustosinja Muzeja Velenje Barbara Drev bo pripravila tudi digitalni katalog razstave. Med predlaganimi raznovrstnimi tehnikami, ki naj jih sodelujoči v natečaju uporabijo, so tudi digitalne tehnike, dosegljive z različnimi aplikacijami. Tako bo tudi otroški pustni natečaj po svoje odrazil čas, v katerem živimo. Prijave zbirajo do 20. februarja, izdelke pa bodo na spletu objavljali od 15. februarja dalje.

V nedeljo, 14. februarja, Muzej Velenje otroke vabi tudi na tradicionalno, tokrat spletno pustno delavnico, ki bo letos posvečena pustni tradiciji v Šoštanju. Spletna delavnica bo objavljena na muzejskih družbenih omrežjih in spletni strani, postregla pa bo z zanimivostmi o pustnem praznovanju v znanem karnevalskem mestu in z ustvarjalnimi (tudi sladkimi) predlogi.

Za pustno obarvane objave na družbenih omrežjih bo Muzej Velenje poskrbel tudi v ponedeljek in na pustni torek.

V torek, 16. februarja, bo Muzej Velenje postavil priložnostno razstavo z naslovom Pust Šoštanjski. V prehodu z Glavnega trga do Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bodo lahko sprehajalci spoznali dva tradicionalna pustna dogodka v Šoštanju: pustni karneval, ki ga pripravlja Turistično olepševalno društvo Šoštanj, ter natečaj z razstavo Pustovanje pri Mayerjevih v Vili Mayer.

Prisrčno povabljeni k pustovanju v družbi Muzeja Velenje!

Sporočilu za javnost prilagamo vabilo za likovni natečaj Pustovanje pri Mayerjevih 2021.

Več informacij: Mojca Ževart (gsm: 041 200 240)