O-STA

Mednarodni dan turističnih vodnikov v Muzeju Velenje in odkritje obeležja dr. Jožefu Krajncu

Velenje, 18. februar 2021 - Muzej Velenje se pridružuje praznovanju mednarodnega dne turističnih vodnikov. Zaznamovali ga bodo s spletnimi dogodki in dnevom odprtih vrat muzeja na Velenjskem gradu ter Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Muzej Velenje se pridružuje dogodkom ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga po vsem svetu zaznamujejo 21. februarja. V Muzeju Velenje se namreč zavedajo pomembne vloge vodnikov v turistični pa tudi kulturni in muzejski dejavnosti. Turistični vodniki so velikokrat interpreti preteklosti in kulturne dediščine, zato Muzej Velenje svoje poslanstvo prepoznava tudi na področju strokovnega sodelovanja s turističnimi vodniki, ki ga udejanja predvsem v okviru različnih projektov Zavoda za turizem Šaleške doline. Muzej Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline sta se povezala tudi ob letošnjem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov ter skupaj pripravila spletne vsebine in posebno ponudbo vodenj ter ogledov.

Muzej Velenje vabi k ogledu spletnega vodstva po enotah Muzeja Velenje z naslovom "Moj muzej". Muzejski vodniki in kustosi bodo z gledalci delili muzejske zgodbe in predmete, ki so jim še posebej pri srcu. Spletnemu vodstvu lahko prisluhnete v nedeljo, 21. februarja, ob 17. uri na muzejskih Facebook in Instagram profilih, YouTube kanalu in spletni strani. Na Facebook profilu muzej v teh dneh deli tudi posnetke lokalnih turističnih vodnikov Šaleške doline, ki so jih pripravili ob nedeljskem stanovskem prazniku.

V soboto, 20. februarja, bo Muzej Velenje na svojih družbenih omrežjih povabil k ogledu video zapisov, s katerima predstavlja dve enoti Muzeja Velenje, ki sta najbolj povezani z letošnjo temo mednarodnega dne turističnih vodnikov "Turistični vodniki: s kreativnimi zgodbami bogatimo turizem na podeželju". Kratka filma Grilova domačija in Kavčnikova domačija sta nastala v koprodukciji Muzeja Velenje in Studia Mozaik.

V nedeljo, 21. februarja, Muzej Velenje vabi tudi na dan odprtih vrat muzeja na Velenjskem gradu in Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Priložnost za brezplačen ogled razstav in druženje z muzejskimi vodniki bodo tako dobili tudi vsi tisti, ki so si želeli muzeja brezplačno ogledati ob nedavnem kulturnem prazniku pa zaradi omejitev števila obiskovalcev, vezanih na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, v razstavne prostore niso mogli. Ker ukrepi še vedno veljajo, v Muzeju Velenje ponujajo možnost rezervacije ure obiska. Rezervacije sprejemajo na naslovu info@ muzej-velenje.si. Dan odprtih vrat bo potekal od 10. do 17. ure.

Včeraj, 17. februarja, je bilo na Strževi domačiji v Škalah odkrito obeležje dr. Jožefu Krajncu, priznanemu pravniku in univerzitetnemu profesorju, ki je bil na tej domačiji rojen pred 200 leti, 17. februarja 1821. Jožef Krajnc velja za enega najpomembnejših slovenskih pravnikov 19. stoletja. Bil je doktor filozofije in prava, poslanec v dunajskem državnem zboru, postavil je tudi temelje avstrijskega civilnega prava. Pobudnik za postavitev obeležja je bilo Društvo Revivas Škale, omogočila pa ga je Mestna občna Velenje. Pri zasnovi obeležja, katerega avtorica je arhitektka Ana Glinšek, je sodeloval tudi Muzej Velenje. Muzej Velenje, društvo Revivas, Krajevna skupnost Škale-Hrastovec, Mestna občina Velenje in kmetija Miklavžina, po domače Strž, bodo v letošnjem letu pripravili še nekaj dogodkov in izdali publikacijo, s katerimi bodo skušali novo obeležje in znamenitega rojaka čim bolj približati širši javnosti.

Prijazno povabljeni, da mednarodni dan turističnih vodnikov zaznamujete z Muzejem Velenje in si v prihodnjih dneh ogledate tudi novo spominsko obeležje v velenjski občini!

K sporočilu za javnost prilagamo nekaj fotografij z odkritja obeležja dr. Jožefu Krajncu.