O-STA

Podkast "750-letni Velenjčan", spletno odprtje razstave o fotografu Volbenku Pajku in poziv za prostovoljsko delo muzejskih vodnikov

Velenje, 22. februar 2021 - Danes, 22. februarja, je Muzej Velenje povabil k poslušanju prve tematske epizode muzejskega podkasta. V četrtek, 25. februarja, bodo v Muzeju Velenje pripravili spletno odprtje nove občasne razstave, posvečene znanemu velenjskemu fotografu Volbenku Pajku, vabijo pa tudi k sodelovanju v okviru prostovoljskega dela.

Ponedeljek je za podkast! Včeraj, ob. 10. uri, je Muzej Velenje povabil k poslušanju prve tematske epizode muzejskega podkasta Muzejski odmevi. Poslušalci so prisluhnili kustosinji Mateji Medved, ki je spregovorila o 750. obletnici prve posredne pisne omembe Velenjskega gradu, ki smo jo v lanskem letu med drugim zaznamovali tudi s tremi razstavami na prostem. Podkastu Muzeja Velenje lahko prisluhnete na Facebook profilu, spletni strani in YouTube kanalu Muzeja Velenje ter na spletni platformi SoundCloud.

V Muzeju Velenje so veseli, da lahko obiskovalce ponovno povabijo na ogled nove občasne razstave na Velenjskem gradu. Razstava Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka je prva nova občasna razstava v muzejskih prostorih po ponovnem odprtju muzeja. Na razstavi so predstavljeni predmeti, ki jih je pri svojem delu uporabljal velenjski fotograf Volbenk Pajk (1915-2005). S postavitvijo predmetov in druge fotografske opreme je prikazan tudi postopek razvijanja fotografije. Muzej Velenje v četrtek, 25. februarja, ob 18. uri, vabi na spletno odprtje razstave, ki si ga lahko ogledate na Facebook in Instagram profilih ter spletni strani Muzeja Velenje.

Leta 1948 je Volbenk Pajk v Velenju odprl podružnico svojega mozirskega ateljeja, leta 1952 pa je obrt dokončno preselil iz Mozirja v Velenje. Vse do upokojitve leta 1985 je s fotoaparatom dokumentiral gradnjo in razvoj Velenja ter dogodke v mestu. V njegovem ateljeju, ki je deloval pod njegovim vodstvom vse do leta 2002, so se fotografirale generacije Velenjčanov. Njegova fotografska zapuščina predstavlja neprecenljiv dokument preteklosti modernističnega mesta Velenje in njegovih prebivalcev. Dragoceno zapuščino je leta 2018 Muzeju Velenje podarila fotografova žena Majda Pajk.

Ob razstavi o fotografu Volbenku Pajku Muzej Velenje pripravlja bogat spremljevalni program za odrasle, otroke in mladino.

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov je Muzej Velenje objavil poziv za vse, ki bi se želeli seznaniti z delom muzejskega vodnika ter se preizkusiti v njem. K sodelovanju vabijo prostovoljce, ki bi pomagali pri sprejemanju in informiranju muzejskih obiskovalcev. Vabijo torej dijake, študente, brezposelne ali upokojence, ki si želijo nekaj ur na mesec preživeti v lepem, zanimivem muzejskem okolju ter spoznavati kulturno dediščino in nove ljudi, da jih kontaktirajo po elektronski pošti info@muzej-velenje.si ali po telefonu (03) 898 26 30.

Vabljeni v družbo Muzeja Velenje!