O-STA

Novi razstavi, odpiralni čas Spominskega centra 1991 in dan žena v Muzeju Velenje

Razstava Moški pevski zbor Kajuh: 100 let delovanja.

Velenje, 5. marec 2021 - Od srede, 3. marca, Muzej Velenje vabi na ogled nove razstave v Podhodu Pošta, jutri, v petek, 5. marca pa na odprtje fotografske razstave Kataklizma v Galeriji F-bunker. Od marca dalje bo vsak petek in soboto za obiskovalce odprt Spominski center 1991 v Velenju, ob mednarodnem dnevu žena, 8. marcu, pa Muzej Velenje ženske vabi na brezplačen ogled razstav na Velenjskem gradu ter k poslušanju spletnega koncerta z naslovom Glasbeni šopek z Velenjskega gradu.

Muzej Velenje je v letošnjem letu že pripravil nekaj dogodkov, s katerimi je opozoril na 100-letnico delovanja Moškega pevskega zbora Kajuh, zdaj pa je v Podhodu Pošta postavil tudi razstavo o tem pevskem sestavu z močno tradicijo in bogato zgodovino. Avtorja razstave sta kustosa Muzeja Velenje Damijan Kljajič in Mateja Medved.

Glasbeno druženje ima v Velenju dolgo tradicijo. Prve zbore, cerkvene in posvetne, ki so vzniknili v Šaleški dolini v drugi polovici 19. stoletja, je omenjal že letopisec Šaleške doline, šmarški župnik Fran Saleški Cizej. Leta 1920 je z delovanjem - tedaj pod taktirko znanega velenjskega glasbenika in skladatelja Frana Koruna Koželjskega - pričelo tudi Pevsko društvo Velenje in skozi leta bolj ali manj aktivno delovalo do začetka druge svetovne vojne. Po koncu druge svetovne vojne je zbor obnovil svoje delovanje, ki je potekalo tudi v okviru Delavsko prosvetnega društva Svoboda. V začetku šestdesetih let 20. stoletja se je društvo preimenovalo - nadelo si je ime po šaleškem rojaku Karlu Destovniku Kajuhu. Zbor je pod novim imenom Moški pevski zbor Kajuh Velenje prvič nastopil leta 1962.

V petek, 5. marca, Muzej Velenje ob 19. uri vabi v Galerijo F-bunker, kjer bodo odprli novo fotografsko razstavo z naslovom Kataklizma. Razstavljala bo fotografinja, pesnica in pisateljica Sara Nuša Golob Grabner. V seriji Kataklizma, ki je bila leta 2019 nagrajena z bronasto medaljo na jubilejni XX. celjski fotografski razstavi, se avtorica osredotoča na dogodke, ki močno vplivajo na potek posameznikovega življenja. Odprtje razstave bo potekalo v skladu z omejitvami in priporočili za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Z mesecem marcem Muzej Velenje ob petkih in sobotah odpira vrata Spominskega centra 1991. V letu, ki ga zaznamuje 30-letnica samostojnosti Republike Slovenije želi Muzej Velenje obiskovalcem še bolj približati stalno razstavo, posvečeno obdobju osamosvajanja v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini, ter vabi obiskovalce, da se z obiskom Spominskega centra 1991 spomnijo, kako smo prehodili pot od oblikovanja naroda do državne suverenosti. Spominski center 1991 bo odprt ob petkih med 14. in 18. uro ter ob sobotah med 10. in 17. uro.

Novost Muzej Velenje marca uvaja tudi na družbenih omrežjih, kjer boste vsako sredo v rubriki Srede dišijo po usnju! lahko našli objave, s katerimi boste spoznavali drobce iz bogate šoštanjske usnjarske dediščine. Predstavljeni bodo predmeti, zgodbe in podobe usnjarskega mesta. Rubriko Srede dišijo po usnju! pripravlja kustos Muzeja usnjarstva na Slovenskem Jernej Hozjan.

Muzej Velenje bo tudi letos na mednarodni dan žena. 8. marca, ženske povabil na brezplačen ogled razstav na Velenjskem gradu, ter vsako obiskovalko obdaril z majhnim darilcem. Ob dnevu žena pa velenjski muzealci pripravljajo tudi spletni koncert z naslovom Glasbeni šopek z Velenjskega gradu. Na spletnem koncertu, posvečenem ženskam, bodo nastopili mladi glasbeniki, katerih "ženske" soustvarjajo zgodbe Muzeja Velenje. Koncert bo na ogled 8. marca ob 17. uri na muzejskih Facebook in Instagram profilih, YouTube kanalu in spletni strani.

Vabljeni v družbo Muzeja Velenje!

Več informacij: Mojca Ževart (telefon: 041 200 240)