O-STA

Otroci s posebnimi potrebami prvič tekmovali na daljavo

Uspešno zaključeni obe računalniški tekmovanji

Škofja Loka, Ljubljana, 16. april 2021 - V Škofji Loki na OŠ Jela Janežiča sta se na daljavo zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom, ki ju je v sodelovanju s šolo organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, ki bo namesto marca potekal v juniju.

Letošnje šolsko leto so otroci s posebnimi potrebami zaradi ukrepov tekmovali na matičnih šolah in prvič svoje znanje računalništva predstavili preko spleta. Ob pomoči prizadevnih mentoric in mentorjev sta bili obe tekmovanji uspešno izvedeni, otroci pa so pridobili nove spretnosti in znanja vseprisotne sodobne informacijske tehnologije.

Na prvem tekmovanju, 14. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, so tekmovali učenci posebnega programa. Med seboj se je pomerilo deset tekmovalcev iz devetih slovenskih šol. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Največ spretnosti je pokazal David Bratič z Osnovne šole Dragutina Ketteja Novo mesto.

Rezultati:

1. mesto

David Bratič

OŠ Dragutina Ketteja Novo mesto

2. mesto

Gašper Ljubi

OŠ Dragutina Ketteja Novo mesto

3. mesto

Niki Majcen

OŠ Ljudevita Pivka Ptuj


Že 21 let pa poteka tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda. Letos so tekmovalci namesto v parih tekmovali individualno. Na tekmovalnih polah so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci preko uporabe pametnega telefona morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Na tekmovanju je sodelovalo 11 tekmovalcev iz 11 šol. Največ znanja je pokazal Klemen Njivar z Osnovne šole Ljudevita Pivka Ptuj.

Rezultati:

1. mesto

Klemen Njivar

OŠ Ljudevita Pivka Ptuj

2. mesto

Jan Podgorelec

OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice

3. mesto

Urška Lainšček Porenta

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka


Rezultati obeh tekmovanj so vam na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na https://www.zotks.si/.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378