O-STA

Izmenjava semen v parku Velenjskega gradu in drugo dogajanje v Muzeju Velenje

Park Velenjskega gradu, foto Tanja Verboten

Velenje, 23. april 2021 - Jutri, v soboto, 24. aprila, bo v parku Velenjskega gradu potekala izmenjava semen, s katero se Muzej Velenje pridružuje vseslovenski akciji Dan za spremembe. V ponedeljek, 19. aprila, je bil objavljen podkast Muzeja Velenje z naslovom "Vojna vseh vojn", po daljšem zaprtju pa lahko ponovno obiščete tudi enoto Muzeja Velenje v Starem trgu, Hišo mineralov.

Muzej Velenje se tudi letos pridružuje vseslovenski akciji Dan za spremembe. Med 6. in 9. aprilom je tako organiziral akcijo "Pokličite kustosa!", to soboto, 24. aprila, pa od 10. do 13. ure vabi v park Velenjskega gradu na izmenjavo semen. Prireditev pripravlja v sodelovanju z Društvom za biološko - dinamično gospodarjenje Ajda Štajerska. Vabljeni, da prinesete svoja semena ali sadike in jih zamenjate z drugimi, ob tem pa tudi kakšno izkušnjo in nasvet. S to prireditvijo se Muzej Velenje pridružuje tudi praznovanju svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila. Če bo deževalo, bo izmenjava potekala v grajskem atriju.

Ob nedavnem dnevu Zemlje iz Muzeja Velenje sporočajo tudi, da si ves čas prizadevajo delovati trajnostno in odgovorno do narave in kulturne dediščine. Svojo zavezo za ustvarjanje pogojev za varen, trajnosten in zelen obisk muzeja so izkazali s pridobitvijo znaka Green & Safe ter globalnega znaka WTTC Safe Travels, ki potrjujeta, da so v Muzeju Velenje vzpostavili visoke higienske zahteve in dosledno upoštevajo vsa priporočila za varovanje zdravja po smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije. Veliko pozornosti namenjajo tudi trajnostni prihodnosti kulturnega turizma in svoje obiskovalce spodbujajo k čim manjši uporabi plastične embalaže. Svojim obiskovalcem poleg ogleda muzejskih razstav ponujajo aktiven, zdrav in zelen obisk grajskega parka in širše okolice gradu ter drugih muzejskih enot.

Iz Muzeja Velenje prav tako sporočajo, da je v petek, 16. aprila, ponovno odprla vrata Hiša mineralov, ki je bila zaradi spremembe prometne ureditve v Starem Velenju daljši čas zaprta. Hiša mineralov je za obiskovalce odprta vsak dan razen ponedeljka med 10. in 18. uro.

V ponedeljek, 19. aprila, je Muzej Velenje objavil aprilsko epizodo muzejskega podkasta. V poddaji z naslovom Vojna vseh vojn sta se voditeljica Alma Javornik in kustos Muzeja Velenje Vinko Mihelak ob 80. obletnici njenega začetka posvetila drugi svetovni vojni in dogajanju v času vojne vihre v Šaleški dolini. Tokratni podkast je posvečen tudi prihajajočemu državnemu prazniku, dnevu upora proti okupatorju.

6. aprila letos smo zaznamovali 80 let od začetka 2. svetovne vojne na prostoru nekdanje l Jugoslavije. V Šaleški dolini nas na ta čas spominjajo in opominjajo številna obeležja in pomniki, med drugim pa tudi več stalnih razstav Muzeja Velenje. Na Velenjskem gradu je na ogled razstava z naslovom "Šaleška dolina 1941-1945", v Topolšici spominska soba "Topolšica, 9. maj 1945", na Graški gori spominska soba in spominski park 14. divizija ter v Cirkovcah pri Velenju obeležje, ki smo ga poimenovali "Spominska točka Izak".

Muzejskim odmevom, podkastu Muzeja Velenje, lahko kadarkoli prisluhnete na muzejskih Facebook profilu, spletni strani, YouTube kanalu ter platformi SoundCloud.

Prisrčno povabljeni v družbo Muzeja Velenje!