O-STA

Predstavitev knjige o Mihaelu Vošnjaku, Kulturni bazar in Poletje na Grilovi domačiji

24/2021

Sporočilo za javnost

Velenje, 28. junij 2021 - V torek, 29. junija, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na predstavitev knjige o Mihaelu Vošnjaku, v nedeljo, 4. julija, ob 16. uri pa na tradicionalno prireditev Poletje na Grilovi domačiji. V torek, 29. junija bo Muzej Velenje sodeloval pri programu Kulturnega bazarja v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V torek, 29. junija, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na predstavitev knjige "Prvi med vsemi: železniški strokovnjak, inženir, politik, oče slovenskega zadružništva Mihael Vošnjak" avtorice dr. Aleksandre Gačić. Knjiga je v založbi Muzeja Velenje izšla ob 100-letnici smrti Mihaela Vošnjaka in 110-letnici mesta Šoštanj. Novo knjigo bo v pogovoru z direktorico Muzeja Velenje Mojco Ževart in kustosom Muzeja usnjarstva na Slovenskem dr. Miranom Aplincem predstavila avtorica dr. Aleksandra Gačić. Dogodek bo potekal v Kulturnem domu Šoštanj.

Prav tako v torek, 29. junija, bo Muzej Velenje sodeloval pri programu letošnjega Kulturnega bazarja v Cankarjevem domu v Ljubljani. V tematskem sklopu ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije bosta sodelavca Muzeja Velenje, kustos Vinko Mihelak in kustosinja pedagoginja Ona Čepaityte Gams s predstavitvijo Spominskega centra 1991 sodelovala pri dogodku "Zgodba o pogumu ali kako obravnavati 30-letnico samostojnosti?". Dogodek, ki vključuje tudi okroglo mizo, bo potekal od 10.30 do 12.00, oblikovali pa ga bodo Park vojaške zgodovine Pivka, Arhiv Republike Slovenije, Zavod RS za šolstvo, Slovenski šolski muzej, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Dolenjski muzej in Muzej Velenje.

V nedeljo, 4. julija, ob 16. uri Muzej Velenje vabi na tradicionalni dogodek Poletje na Grilovi domačiji. Na tokratni prireditvi se bodo posebej posvetili pripravljanju domačij na praznovanja nekoč. Skupaj s člani društev, ki domačijo pomagajo oživljati, bodo počistili hišo, jo okrasili z rožami iz krep papirja, povedali, za kaj vse so na domačijah uporabljali "šnops" in katera zelišča so bila nepogrešljiva, se naučili peči kruh z drožmi in izdelovati domače "nudlce", izvedeli marsikatero zanimivost o skrbi za čebele v slabi sezoni in o biodinamiki, se okrepčali z zeliščno enoločnico ter preizkusili hišni "restan krompir", manjkalo pa ne bo niti glasbe. Na dogodku bodo sodelovali Turistična zveza Velenje, TD Vinska Gora, Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje, TD Šentilj, TD Šalek, TD Škale, TD Velenje, TD Šmartno ob Paki, Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Štajerska, Društvo zeliščarjev Velenje in Čebelarsko društvo Mlinšek.

Danes, 28. junija, ob 17. uri pa so vsi zainteresirani vabljeni na vadbo joge v park Velenjskega gradu, ki jo pripravlja sodelavka Muzeja Velenje Nina Časl. Naslednja priložnost vadbe joge z Nino Časl bo 12. julija.

Vabljeni v družbo Muzeja Velenje!

Sporočilu za javnost prilagamo tudi vabilo na dogodek Poletje na Grilovi domačiji.

stran 2 od 2