O-STA

Odlični naravoslovci do šestih odličij

Odlični naravoslovci do šestih odličij

Izjemen uspeh na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Ljubljana, 20. 12. 2021 - V Dubaju v Združenih arabskih emiratih se je z zaključno slovesnostjo končala 18. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada - The International Junior Science Olympiad (IJSO 2021). Naši mladi naravoslovci so na olimpijadi sodelovali šele drugič in v konkurenci več kot 300 mladih iz 59 držav s celega sveta dosegli izjemen uspeh, saj jim je uspelo osvojiti tri srebrna in tri bronasta odličja.

Naše barve so zastopali Martin Alojz Flisar (OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja), Aljaž Erman (OŠ Križe) in Tomaž Holc (OŠ Breg, Ptuj), ki so osvojili srebrna odličja ter Enej Jauk (OŠ Miška Kranjca Ljubljana), Aleksander Kosanović (OŠ Rodica) in Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani), ki so osvojili bronasta odličja. Martin Alojz je v tem šolskem letu še devetošolec, medtem ko so ostali zdaj že dijaki 1. letnikov gimnazij.

Olimpijada je potekala v hibridni obliki, slovenska ekipa šestih članov pa je na daljavo tekmovala v Plemljevi vili na Bledu, kjer so med olimpijado tudi bivali. Tekmovali so ekipno in v posamični konkurenci, mladi pa so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so v torek in četrtek kot posamezniki po tri ure reševali teoretične naloge. V soboto pa so se razdelili v dve trojki in opravili še ekipni praktični eksperimentalni del, ki so ga tudi reševali tri ure.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so vodili Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378

ao = > ZVEZA ZA TEHNICNO KULTURO SLOVENIJE