O-STA

Danes se začenja poletna šola Fakultete za gradbeništvo in geodezijo z naslovom Prepreči pot nesreči

Danes se na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo začenja poletna šola za osnovno in srednješolce, ki jo fakulteta organizira v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in bo trajala cel teden. Naslov poletne šole je Prepreči pot nesreči. Slovenijo vsakih nekaj let prizadene kakšna naravna nesreča. Vzroki zanje niso samo podnebne spremembe, ampak tudi človekovo nepremišljeno poseganje v okolje. Med najpogostejšimi naravnimi nesrečami v Sloveniji so potresi in poplave, pa tudi plazovi, ki nemalokrat spremljajo poplave.

Učenci bodo vsak dan spoznali eno vrsto naravne nesreče (potres, poplava, plaz) in kako jo lahko z inženirskim znanjem preprečimo oz. preprečimo ali vsaj omilimo njene posledice. Pri delu si bodo pomagali s sodobno mersko in računalniško opremo in preko zanimivih delavnic in eksperimentov pridobivali nova znanja, ki jih bodo zadnji dan uporabili pri posebni nalogi - preizkusili se bodo v posebni sobi pobega (Escape room).

Njihova naloga v sobi pobega bo, da v 60 minutah najdejo projektno dokumentacijo inženirja Franca Gabra Glavarja, v kateri so pomembne ugotovitve, ki lahko preprečijo naravno katastrofo, ki preti Sloveniji. S pomočjo inženirjevega dnevnika, ki ga je pustil v predavalnici, in znanja, ki so si ga nabrali tekom tedna, bodo morali razvozlati številne uganke, ki jih bodo pripeljale do projektne dokumentacije. Jim bo uspelo?

V okviru poletne šole se bodo učenci odpravili tudi na ekskurzijo v Krško, kjer bodo obiskali interaktivni center o energetiki in energiji Svet energije in v tamkajšnji "eksperimentalnici" samostojno odkrivali različne poskuse s tega področja. Za sprostitev se bodo v Racelandu pomerili v kartingu, za konec pa bodo obiskali še hidroelektrarno Brežice.

Učencem se obeta pester teden, v katerem bodo izvedeli veliko novega in se ob tem tudi zabavali.