O-STA

Trije broni za slovenske dijake na mednarodni lingvistični olimpijadi

NOVICA

Ljubljana, 1. avgust 2022 - Z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij se je v petek, 29. julija, končala letošnja 19. Mednarodna lingvistična olimpijada. Olimpijada je med 24. in 30. julijem potekala na otoku Man, ki neposredno spada pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva. Štiričlanska ekipa slovenskih dijakov je na olimpijadi osvojila tri bronasta odličja.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so v konkurenci 52 ekip sestavljenih iz več kot 200 tekmovalcev iz 38 držav Slovenijo zastopale dijakinje Vita Korošin in Katja Andolšek (obe Gimnazija Bežigrad) ter Alja Šlenc (Gimnazija Kranj) in dijak Rok Tadej Brunšek (Šolski center Velenje, Gimnazija). Vita, Katja in Rok so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja. Tekmovanje je najprej potekalo individualno, kjer so tekmovalci šest ur reševali lingvistične naloge. En dan pa je bil rezerviran tudi za ekipno tekmo, kjer so ekipe lingvistične naloge reševale štiri ure.

Mlade lingviste je na tekmovanju spremljala vodja ekipe in članica komisije ZOTKS, dr. Simona Klemenčič, Mateja Hrast je gostiteljem pomagala pri organizaciji, medtem ko je Gabrijela Hladnik, članica mednarodne žirije, sodelovala pri sestavi in pripravi nalog.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378