O-STA

Skypeov programa za razvijalce beleži prvo obletnico

V Skypeov program je vključenih 3.500 razvijalcev; na Skypeovem vmesniku aplikacijskega protokola razvitih več kot 300 programskih aplikacij in več kot 100 izdelkov strojne opreme s certifikatom Skype

LAS VEGAS -- (BUSINESS WIRE)-- 12. junij, 2006 -- Globalno internetno komunikacijsko podjetje Skype praznuje prvo obletnico Skypeovega programa za razvijalce Skype Developers Program. V letu dni je program pritegnil več kot 3.500 razvijalcev s celega sveta, ki so razvili aplikacije za delovanje Skypea.

Programa za razvijalce, oblikovan tako, da spodbuja in podpira inovativen razvoj vmesnika aplikacijskega protokola Skype (Skype Application Protocol Interface - API), je prispeval k razvoju na stotin izdelkov. Program je gonilna sila rasti Skypeovega okolja in pomaga bogatiti paleto ponudbe izdelkov in dodatkov, v katerih ljudje uživajo. Program je razvijalcem prav tako omogočil nove načine, kako svoje strasti pretvoriti v privlačen vir zaslužka.

Skypeov vmesnik aplikacijskega protokola - na voljo v operacijskih sistemih Windows, Mac OS X in Linux - je vsem na razpolago za uporabo in razvoj tako tržnih kot netržnih aplikacij. V minulem letu je program podprl razvoj več kot 300 programskih aplikacij in več kot 100 izdelkov strojne opreme s certifikatom Skype.

Skype se bo v prihodnjem letu osredotočil na rast programa preko zagotavljanja dodatne podpore skupnosti razvijalcev, še posebej v Severni Ameriki.

Skype verjame v tesno sodelovanje s svojimi razvijalci, preko katerega spodbuja inovativno integracijo. V odziv povratnim informacijam s strani razvijalcev se bo Skype v prihodnjem letu trudil zagotavljati globljo integracijo. Skype še posebej zanimajo:

-- novi vmesniki aplikacijskih protokolov, ki pokrivajo področja SMS-ov, glasovnega dostopa, preusmerjanja klicev, vtičnikov, COM4Weba in Skypecastov

-- Dostop do Skypeove skupnosti, ki šteje 100 milijonov članov, z iskalnimi zmogljivostmi tretjih strank in poskusno in nakupno funkcionalnostjo v okviru Skypeove programske opreme

-- tesnejša integracija Skypeove programske opreme preko okvira uporabniškega vtičnika

"Skypeov program razvijalcev se je izkazal za izjemno uspešnega in priča smo bili nekaj izjemnim zamislim, ki koristijo našim uporabnikom," je povedal Lenn Pryor, vodja Skypeovega programa za razvijalce. "Sedaj ko imamo v Skypeovi skupnosti registriranih več kot 100 milijonov uporabnikov, lahko naši razvijalci ta trg izkoristijo za razvoj uspešnih podjetij in pomagajo povečevati dobiček."

Skype članom svojega programa razvijalcev nudi množico orodij in sredstev, med katere spadajo:

-- Skypeov vmesnik aplikacijskega protokola, ki razvijalcem nudi možnost razvijanja aplikacij, ki jih lahko hitro uvrstijo na trg, vključno z upravljanim kodnim okvirjem za COM in ActiveX krmilnike, s pomočjo katerih lahko razvijalci hitro in zlahka razvijajo aplikacije v podporo Skypeu.

-- spletna stran, namenjena razvijalcem, ki nudi dostop do orodij, vzorčnih kod, tehnične dokumentacije, sporočil, tehnične podpore itd. -- forume za člane, ki omogočajo spletne razprave z drugimi člani Skypeove skupnosti razvijalcev

-- verifikacijski program za preverjanje, da izdelki uporabnikom Skypea nudijo optimalno izkušnjo. Certifikat Skypea podjetjem pomaga zlahka dosegati velik trg in jih uspešno povezuje z znamko Skype.

Skypeov program razvijalcev razpolaga s širokim obsegom razvijalcev aplikacij - med njimi so posamezniki, trgovci in ponudniki storitev, kakor tudi neodvisni in komercialni prodajalci programske opreme ter prodajalci programske opreme za podjetja. Člani razvijajo široko paleto rešitev in izdelkov, med katere spadajo tudi:

-- Tellme - ponudnik spletnih glasovnih storitev, ki je razvil prve potrošniške glasovne aplikacije, ki infrastrukturo IP uporablja tako za prenose, ki jih nudi Skype, kot vsebine (VoiceXML), katerih osnova je Tellme. Aplikacije delujejo na omrežju Tellmeja in jih je moč najti na spletni strani razvijalcev Skypea: share.skype.com/directory/voice_services/.

-- Salesforce.com (NYSE:CRM), vodilno podjetje na področju poslovnih storitev na zahtevo tako v tržnem in tehnološkem smislu, je ustvarilo vmesnik Skype-Salesforce - na voljo brezplačno -, ki omogoča glasovno funkcijo pri več kot 250 aplikacijah, ki so del programa AppExchangea. Uporabniki imajo možnost preko AppExchangea povezati in uporabiti Skype in poljubno število aplikacij na zahtevo z obstoječo Salesforce implementacijo. AppExchange lahko najdete na http://www.appexchange.com.

-- Vapps - globalni dobavitelj VoIP rešitev za konferenčne klice, ki je pred kratkim napovedal pobudo, s katero bo s pomočjo Highspeedconferencing.com 100 milijonom registriranih uporabnikov Skypea omogočil neomejeno, brezplačno konferenčno komunikacija za do 500 hkratnih udeležencev.

O Skypeovem programu razvijalcev

Program je bil ustanovljen sredi leta 2005 z namenom omogočiti zunanjim razvijalcem dostop do vmesnika aplikacijskega protokola in posledično razvoj njihovih lastnih aplikacij za Skype. Vmesnik aplikacijskega protokola je na voljo za operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux in je brezplačno na razpolago za uporabo in za razvoj tako tržnih kot netržnih aplikacij. Od prvega četrtletja 2006 obstaja okoli 3.500 razvijalcev programske opreme Skype, ki so razvili že več kot 300 programskih aplikacij. Ti razvijalci ustvarjajo novo generacijo inovativni rešitev tretje strani, s pomočjo katerih postaja Skype izkušnja še intenzivnejša.

O podjetju Skype

Skype je najhitreje rastoča storitev za internetno komunikacijo na svetu. Uporabnikom omogoča neomejeno število brezplačnih glasovnih in video klicev. Na voljo je v 27 jezikih in se uporablja v skoraj vseh državah po svetu. Skype svoj prihodek ustvarja z dodatnimi storitvami, kot so odhodni in dohodni klici iz fiksnih in mobilnih telefonskih omrežij ter glasovna pošta in posredovanja klicev. Skype ima vzpostavljena partnerstva z naraščajočim številom ponudnikov strojne in programske opreme. Skype je del družbe eBay (NASDAQ: EBAY). Za več informacij obiščite spletno stran skype.com.

Skype je del podjetja eBay (NASDAQ:EBAY). Za več informacij obiščite skype.com.

Skype ne nadomešča telefona in ga ni mogoče uporabljati za klice v sili.

KONTAKT:

Sparkpr za Skype

Erica Jostedt, +1 415-321-1882

erica@sparkpr.com