O-STA

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo s postavitvijo podajalnikov za ženske higienske pripomočke pristopa k reševanju menstrualne revščine

V želji po ustvarjanju enakih možnosti za vse ženske se je boju proti menstrualni revščini pridružila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. V ta namen so na straniščih fakultete za študentke postavili podajalnike za ženske higienske pripomočke, kot so vložki in tamponi. S tem želijo vsem njihovim študentkam zagotoviti enostaven in brezplačen dostop do menstrualnih pripomočkov, hkrati pa je to korak k zmanjšanju stigmatizacije in neenakosti, s katerimi se ženske soočajo v času menstruacije.

Menstrualna revščina je pojav, s katerimi se srečujejo številne ženske po svetu. Gre za stanje, ko posameznica nima dostopa do menstrualnih pripomočkov, včasih celo do sanitarij, pralnic ali čiste vode. Ker vložkov, tamponov ali menstrualnih skodelic nimajo pri roki, pogosto posegajo po manj primernih materialih, kot so krpe in toaletni papir, kar lahko privede do hudih vnetij. Včasih se celo zgodi, da če do menstrualnih pripomočkov pridejo, jih uporabljajo dlje, kot je priporočeno. Omejen dostop do menstrualnih pripomočkov zato velikokrat vodi v nelagodje, pomanjkanje samozavesti in v zmanjšanje aktivnega sodelovanja v študijskem ali delovnem okolju.

S tem ukrepom Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo tudi kaže, da se zaveda svoje odgovornosti do študentov ter da si bo še v prihodnje prizadevala za odpravo neenakosti med njimi.