O-STA

Opatija: zibelka hrvaškega turizma

Marsikdo ne ve, da se je zgodba hrvaškega turizma začela šele pred nekaj več kot stotimi leti, ko so v številnih krajih ob hrvaški obali vladali avstrijski cesarji. Eden izmed teh krajev je tudi Opatija. Tekom zgodovine so se ob njenem imenu pojavljale številne navedbe o lepoti in pomembnosti tega mesta. Nekateri so Opatijo razglasili za jadransko Nico, drugi za biser Jadrana, tretji za kraljico turizma, četrti razglašajo, da je kot Dunaj ob morju, peti pa jo ponosno imenujejo "zibelka hrvaškega turizma."

V preteklosti mondeno mesto za aristokracijo

Letovišče na obali Kvarnerja je bilo v preteklosti mondeno mesto za aristokracijo Avstro-Ogrske monarhije, o čemer pričajo razkošne vile, hoteli in zdravilišča arhitekturne vrednosti, ki so obkroženi z botaničnimi vrtovi. Po ulicah mesta so se v preteklosti sprehajali številni vladarji in znani umetniki, kot so avstrijski cesar Franc Jožef, grški kralj Jurij, slavni ruski književnik Anton Pavlovič Čehov, ameriška balerina Isadora Duncan in mnogi drugi. Vse je pritegnila lepota, pa tudi ugodje, ki ga še danes ponuja Opatija.

Opatija leži na presečišču morja in gorske pokrajine

Zaradi svoje posebne geografske lege ima Opatija ugodne podnebne razmere, zato je že od antičnih časov znana kot zdravilišče. Mesto ponuja posebno vzdušje z arhitekturo iz obdobja Habsburžanov ob edinstveni jadranski obali na eni strani ter impresivno gozdno in gorsko pokrajino v zaledju na drugi strani. Tudi danes na tem delu obale ni tako vroče zaradi bližnje gore Učke in številnih parkov, ki svojim obiskovalcem ponujajo naravno senco. Ena izmed slikovitih sprehajališč je zagotovo promenada Lungomare, ki se razteza od Voloskega do Lovrana v dolžini dvanajst kilometrov. Na njej najdete številne terase opatijskih kavarn, na katerih je nekoč uživalo evropsko plemstvo, pri čemer pa cene nikakor niso "kraljevske". Za kavo boste na primer v nekaterih najbolj priljubljenih kavarnah v Opatiji, kot sta Café Strauss in Café Imperial, plačali 2,20 evra, za kepico sladoleda pa največ 2 evra. Sprehajališče Lungomare vas bo pripeljalo do osrednjega mestnega parka Angiolina, ki velja za najlepši in najbolj znan park v Opatiji. Krasi ga skoraj 130 vrst rastlin z vsega sveta, prve so že sredi 19. stoletja prinesli ugledni gostje, ki so obiskali mesto. Najbolj znana med njimi je kamelija, svojevrstni simbol Opatije.

Opatija je znana tudi po bogati arhitekturni dediščini

Kamelije je mogoče najti tudi v Hotelu Kvarner, prvem hotelu na vzhodni jadranski obali, čigar arhitektura slovi kot drugo ime za eleganco in uglajenost opatijskih hotelov. Hotel velja za začetnika turistične tradicije tega kraja in je tekom svoje zgodovine gostil številne znane osebnosti. Kmalu bo praznoval 140. rojstni dan in ne glede na vse preobrazbe, ki so ga spremljale skozi zgodovino, zavzema posebno mesto v srcih ljubiteljev Opatije. To je le nekaj posebnosti, ki vas čakajo ob obisku tega zanimivega kraja.