O-STA

Upokojenci zadovoljni z napovedano uskladitvijo pokojnin

Ljubljana, 19.11.2023 - Četrtkova, 80. redna seja vlade je na podlagi amandmajev sprejela sklep, da se pokojnine uskladijo s 01. 01. 2024 za 8,2 %, v februarju 2024 pa se izvede redna uskladitev pokojnin po sistemskem zakonu ZPIZ-2 (105. in 106. člen) in nato tudi realizira poračun za mesec januar 2024. Računati je, da bo redna uskladitev v višini nekje do 9 %, ker se inflacija zmanjšuje počasneje kot je bilo predvideno. So pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) zapisali v sporočilo za javnost.

V nadaljevanju navajajo, da so pred enim letom v izjavi za javnost zapisali, da si bomo 27. oktober 2022 v ZDUS zapomnili kot pomemben dan, saj smo s predsednikom vlade RS in generalnim direktorjem ZPIZ-a izpogajali pomemben dogovor s figo v žepu. Marijan Papež je kasneje dejal, da so naša pričakovanja nerealna, saj bi tako povečanje obremenilo pokojninsko blagajno za 300 mio EUR in skrb za dvig pokojnin znova prenesel na Vlado RS s pripisom, da se "v okviru finančnih možnosti odloči o morebitni izredni uskladitvi še letos." ZDUS se je soočal z očitki, da za upokojence nič ne naredimo in da moramo na ulico.

Novo vodstvo ZDUS, izvoljeno letošnjega junija, je nadaljevalo s pogajalsko strategijo. Tokrat uspešneje kot poprej. Če bi ne bilo poplav, bi bile verjetno že v začetku avgusta marsikatere nejasnosti razčiščene... V začetku oktobra smo prejeli povabilo predsednika Vlade dr. Goloba, v katerem je na srečanje povabil nekdanjega predsednika Janeza Sušnika in aktualno predsednico Zdenko Jan. "...Spregovorili smo o položaju upokojencev v Sloveniji in vladnih ukrepih na tem področju. Govorili o pomenu dolgotrajne oskrbe in nadaljevanju projekta E-oskrbe, s katero se lajša težave starejših v domačem okolju. Strinjali smo se o pomembnosti uvedbe instituta zagotovljene vdovske pokojnine, ki bo predvidoma stopil v veljavo s 1. januarjem 2024 in bo zajel približno 10.000 posameznic in posameznikov. Seveda pa smo se pogovorili tudi o uskladitvi pokojnin, ki se bo po zagotovilu predsednika vlade dr. Goloba zgodila februarja 2024 za predvidoma 8,2 %, sredstva za ta namen pa so že rezervirana v proračunu," je dejala po srečanju predsednica Janova.

Foto: KPV