O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje tudi prostor otroškega poletnega ustvarjanja

Poletna ustvarjalna delavnica v Centru sodobnih umetnosti Celje

SPOROČILO ZA JAVNOST

V Centru sodobnih umetnosti Celje, ki deluje pod okriljem Zavoda Celeia Celje, tudi v letošnjem poletju potekajo tradicionalne ustvarjalne delavnice. Otroci, stari od 6 do 11 let, na tedenskih delavnicah pod vodstvom likovnih pedagoginj in ustvarjalk skozi igro in raziskovanje spoznavajo vizualne medije, likovne tehnike in vsebine, ki so značilni za sodobno umetniško ustvarjanje. Po delavnici v tem tednu bosta do konca avgusta potekali še dve, in sicer Na trgu modro sije ter Počitniška kapsula.

Tradicionalnih tedenskih poletnih ustvarjalnih delavnic, ki v Celju potekajo v Galeriji sodobne umetnosti, Likovnem salonu in v Umetniški četrti, se običajno udeleži od 10 do 15 otrok starih od 6 do 13 let. V tem tednu na delavnici Umetniške igrarije z Neo Likar in Nušo Komplet Peperko ustvarja 15 otrok, kar je tudi zgornja meja ob prisotnosti dveh mentoric. "Poletne likovne delavnice v Centru sodobnih umetnosti se mi zdijo pomemben in bogat del likovnega opismenjevanja, predvsem zaradi načina dela in vključevanja informacij o sodobnih (in lokalnih ustvarjalcih) ter njihovih prostorih, razstavah in odpiranju razmišljanja o njih. Krasno je, da znotraj enega tedna gradimo koncepte, ideje in prijateljstva ter dajemo poudarek na proces nastajanja ideje in dela, ne zgolj na končen izdelek, čemur pogosto daje prednost šolski sistem. Možnost prirejanja lastne razstave znotraj galerije oziroma umetniške četrti je pika na i celemu tednu," je o poletni ustvarjalni delavnici povedala mentorica Nea Likar. Damjana Brumec, ki je vodila delavnico Živo zelena pa je dodala: "Delavnice se vsebinsko vežejo na aktualne razstave. Na ta način otroci spoznavajo sodobno umetnost, ki razmišlja o realnih temah človeka in umetnosti in se ne zadovolji le z metjejem in lepoto, kot še vedno veljajo stereotipne predstave. Tako skozi predstavitev razstave in naše nadaljnje pogovore in raziskovanja oblikujejo lastne poglede in opažanja, ki jim potem dajo likovni izraz. Takšno delo jim povečuje samozavest ter empatijo in razširi zavedanje o sebi v okolju, kjer živijo. Skupine so starostno mešane, kar briše umetne meje med njimi, saj v skupini ni tekmovalnosti. Otroci se hitro povežejo v prijetno skupnost igre in ustvarjanja."

V tednu od 12. do 16. avgusta bo, pod mentorskim vodstvom Maje Hodošček, potekala delavnica Na trgu modro sije. Rdeča nit bo medsebojna povezanost, končni rezultat pa razstava nastalih del na Trgu celjskih knezov pred Likovnim salonom. Od 19. do 23. avgusta bo sledila še zadnja delavnica Počitniška kapsula s poudarkom na medosebnih odnosih in spoznavanju klasičnega likovnega in digitalnega ustvarjanja. Vodila jo bo Damjana Brumec.

Ustvarjalne delavnice so cenovno zelo dostopne, saj je cena posamezne tedenske delavnice, ki od ponedeljka do petka poteka 3 ure, le 15 evrov.

Dodatne informacije:

https://csu.si/dogodek/poletne-ustvarjalne-delavnice-za-otroke-6/

Maja Antončič

E: maja.antoncic@celje.si, csu@celje.si

T +386 51 681 995

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si