O-STA

Podjetje Dole Food Company, Inc. objavlja izjavo o izjavi o nasprotovanju, podani s strani Evropske komisije

WESTLAKE VILLAGE, Kalifornija, ZDA --(BUSINESS WIRE)-- 25. julija, 2007-- Podjetje Dole Food Company, Inc. je danes potrdilo, da je služba Evropske komisije za boj proti monopolu proti eni od njegovih podružnic, kakor tudi drugim z njim nepovezanim uvoznikom banan, sprejela izjavo o nasprotovanju, ki predvideva kršenje zakonov Evropske unije o konkurenci s strani uvoznikov v Evropski gospodarski prostor (EGP). Izjava o nasprotovanju je posledica preiskav, ki jih je Evropska komisija izvedla junija 2005 v evropskih podružnicah nekaterih uvoznikov banan, vključno z dvema podružnicama Dole Food Company.

Izjava o nasprotovanju je proceduralni korak Evropske komisije v okviru njenega protimonopolnega delovanja. Komisija z njim sporoči svoje predhodne mnenje, povezano z možnimi kršitvami konkurenčnih zakonov Evropske unije. Evropska komisija bo preučila odzive na izjavo o nasprotovanju in nato sklenila, ali izreči končno odločitev. Vsakršna odločitev (vključno z denarnimi kaznimi, ki so lahko del odločitve) bo predmet pritožb na Evropskem sodišču prve stopnje in na Evropskem sodišču. Michael Carter, član uprave in svetovalec podjetja Dole Food Company, je povedal: "Podjetje Dole Food Company ostro zavrača domneve Evropske komisije o protikonkurenčnem vedenju in trdi, da ni prekršilo zakonov Evropske komisije o konkurenci." Carter je dodal, da je Dole Food Company "ponosen na svoj ugled kot eno najbolj etičnih podjetij na svetu in bo nadaljeval s sodelovanjem z Evropsko komisijo z namenom zagotoviti komisiji celovito in transparentno razumevanje trga banan".

Kot je že bilo poročano, je podjetje Dole Food Company v ZDA nedavno sklenilo poravnavi v dveh primerih skupinskih protimonopolnih tožb zaradi domnevnega združevanja. Obe tožbi v ZDA sta povezani z neposrednimi in posrednimi odkupovalci banan v ZDA. Obe poravnavi, sklenjeni v ZDA, sta še predmet različnih sodnih odobritev in zahtevanih obvestil, in nista povezani s trenutnimi proceduralnimi koraki pri preiskavi Evropske komisije. Preiskava Evropske komisije zajema zgolj obtožbe, povezane z trgom banan v EGP.

Podjetje bo svoj pisni in govorni odziv na izjavo o nasprotovanju, podano s strani Evropske komisije, predstavilo v prihodnjih mesecih.

Podjetje Dole Food Company, Inc, ki je imelo leta 2006 6,2 milijarde dolarjev prihodkov, je največja svetovna proizvajalka in trgovka z visoko kakovostnim svežim sadjem, svežo zelenjavo in sveže rezanim cvetjem. Dole trguje z vedno več pakirane in zamrznjene hrane in je v svojem sektorju vodilni v izobraževanju in raziskovanju na področju prehrane.

To sporočilo za javnost vsebuje "izjave o napovedih" v okviru pomena zakona o reformi pravnih postopkov v zvezi z vrednostnimi papirji (Private Securities Litigation Reform Act) iz leta 1995, ki vključujejo številna tveganja in negotovosti. Izjave, ki se nanašajo na prihodnost, in so osnovane na trenutnih pričakovanjih uprave, je običajno mogoče identificirati po uporabi besed kot so "lahko", "bo", "pričakuje", "misli", "namerava" in podobnih izrazov. Možna tveganja in negotovosti, ki bi lahko povzročila pomembnejši odmik dejanskih dogodkov ali rezultatov, kakor so navedeni ali nakazani tukaj, vključujejo z vremenom povezane pojave; odzive trga na pritisk industrije glede količin; zaloge in cenitev izdelkov in surovin; spremembe v obrestnih merah in menjalnih tečajev valute; gospodarske krize in varnostna tveganja v državah v razvoju; mednarodne konflikte; ter kvote, tarife in druge vladne ukrepe. Več informacij o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na finančne rezultate podjetja Dole, je vključenih v vložkih pri KVP, vključno z Letnim poročilom na obrazcu 10-K.

KONTAKT:

Dole Food Company, Inc.

Marty Ordman, (818) 874-4834