O-STA

Goldman Sachs lansira pobudo 10000 žensk

10000 slabo izobraženih žensk po celem svetu bo prejelo poslovno in menedžersko izobraževanje

Partnerstva med univerzami v ZDA in Evropi ter poslovnimi šolami v nastajajočih in razvijajočih se gospodarstvih za izboljšanje kvalitete in možnosti poslovnega izobraževanja

Poslovni uredniki

NEW YORK--(poslovno sporočilo) - 5. marec 2008-

The Goldman Sachs Group, Inc. (NYSE: GS) je danes objavil globalno pobudo z imenom 10000 žensk, ki bo 10000 slabo izobraženim ženskam, v glavnem na razvijajočih se in nastajajočih trgih, omogočilo poslovno in menedžersko izobraževanje. Pobuda bo investirala v neizkoriščeni, ampak zelo pomemben vir - v eksponentno moč žensk kot poslovnih žensk in vodij.

S pomočjo partnerstev med univerzami v ZDA in Evropi ter poslovnimi šolami v nastajajočih in razvijajočih se državah bo pobuda 10000 žensk poskusila trajno vplivati na kvaliteto in možnost poslovnega izobraževanja v razvijajočih se regijah po svetu.

Na začetku bodo partnerstva podpirala pragmatične, fleksibilne in kratkoročne programe, ki se bodo zaključili s poslovnimi in menedžerskimi spričevali, in ki bodo tisočem ženskam, ki zaradi finančnih in praktičnih okoliščin niso mogle prejeti tradicionalne poslovne izobrazbe, omogočila nove zaposlitvene možnosti. Podeljeno bo tudi določeno število magistrskih in univerzitetnih spričeval.

"Tisti, ki se zavzemamo za odprta tržišča, moramo opraviti naš del naloge, in sicer oblikovati moramo več priložnosti za enakomerno širjenje gospodarske rasti," je dejal vodja in generalni direktor Goldman Sachs Group, Inc, Lloyd C. Blankfein. "Pobuda 10000 žensk se osredotoča na kritično področje, ki pa je velikokrat spregledano, in kjer lahko Goldman Sachs lahko uporabi svoje vire in sposobnost združevanja, da pomaga oblikovati sklad za povečanje števila poslovnih žensk, menedžerjev in podjetnikov po celem svetu."

Poleg zagotavljanja sredstev za izvajanje poslovne in menedžerske izobrazbe bo pobuda 10000 žensk sodelovala z organizacijami za razvoj, da bo lahko bolje razumela lokalne izzive, ki jih morajo dekleta in mlade ženske premagati, da bi jih lahko več izmed njih uresničilo gospodarske priložnosti in doseglo svoj polni potencial. Številna partnerstva bodo poskusila zagotoviti mentorstvo in medsebojno povezovanje žensk ter spodbujati priložnosti za karierni razvoj.

Pobuda 10 000 žensk se je oblikovala več kot eno leto na podlagi gospodarske raziskave v Goldman Sachsu, ki je pokazala velike učinke večje ženske delovne sile na gospodarstva in družbe. Goldman Sachs bo v naslednjih petih letih za to pobudo namenil $100 milijonov. Poleg tega bodo zaposleni pri Goldman Sachsu prispevali svoj čas in strokovno znanje s poučevanjem in mentorstvom.

Povečevanje podjetniškega talenta in menedžerskega osebja - zlasti med ženskami - v razvijajočih se in nastajajočih gospodarstvih je eden najbolj pomembnih načinov zmanjševanja neenakosti in zagotavljanja bolj enakomerne gospodarske rasti. Goldman Sachs bo v naslednjih mesecih objavil tudi dodatne partnerske programe pobude 10000 žensk, ki bodo omogočali več poslovne in menedžerske izobrazbe za socialno ogrožene ženske v ZDA.

Začetni akademski partnerji:

-- Ameriška univerza v Afganistanu

-- Ameriška univerza v Kairu

-- Univerza Brown

-- Poslovna šola Columbia

-- Harvardska poslovna šola

-- Indian School of Business

-- Panafriška univerza University, Nigerija

-- Šola za finance in bančništvo, Ruanda

-- Stanford Graduate School of Business

-- Šola za globalni menedžment Thunderbird

-- United States International University, Kenija

-- University of Cape Town Graduate School of Business

-- Judge Business School, Univerza Cambridge

-- Univerza Dar es Salaam, Tanzanija

-- Inštitut William Davidson na Univerzi Michigan

-- Wharton School na Univerzi Pensilvanija

Poslovna in menedžerska izobrazba za 10000 žensk

Pobuda 10000 žensk bo na različne načine zagotavljala poslovno in menedžersko izobrazbo za slabo izobražene ženske. Šole bodo na primer sodelovale pri ustvarjanju ali razširitvi programov s spričevali, ki bodo trajali od 5 tednov do 6 mesecev in bodo vključevali predavanja iz trženja, računovodstva, raziskave tržišča, sestavljanja poslovnega načrta, strateškega načrtovanja, dostopanja do kapitala in e-trgovanja.

Velik poudarek bo tudi na oblikovanju možnosti: razvijanju učnih načrtov, oblikovanju lokalnih modelov šolskih primerov ter "Training the Trainers" za izboljševanje stopnje sposobnosti usposabljanja in strokovnega znanja kot tudi povečevanje splošne kvalitete poslovnega izobraževanja.

Bolj natančne informacije o pobudi 10000 žensk kot tudi posamezne podrobnosti za vsak začetni trg programa lahko najdete na seznamu, ki ga lahko prenesete s strani 10000women.org

"Ženske podpirajo pol neba"

Goldman Sachs je pravkar objavil poročilo raziskave z imenom "Women Hold Up Half the Sky, (Ženske podpirajo pol neba)" ki prikazuje, da je povečevanje izobraževanja za ženske kritičen in premalo uporabljeni vzvod za gospodarsko rast v nastajajočih in razvijajočih se gospodarstvih.

-- Vpliv izobraževanja žensk se pozna ne le v življenju

žensk, pač pa tudi v zdravju, izobrazbi in produktivnosti

prihodnjih generacij. Gospodarska rast, ki je rezultat

visokošolske izobrazbe, napaja pomemben ciklus, ki

podpira stalne izboljšave v izobraževanju in zdravju.

-- Zmanjševanje obstoječega generacijskega prepada v izobraževanju lahko

do 2020 poveča prihodek na prebivalca za 10%-14% več kot je naša osnovna

napoved v BRIC-u in drugih nastajajočih ključnih trgih.

Višja stopnja izobraževanja žensk je v zadnjem desetletju v teh

državah mogoče dvignila trend stopnje rasti BNP za 0.2%.

Korporativna družbena odgovornost podjetja Goldman Sachs

Pobuda 10000 žensk je eden od največjih programov korporativne družbene dolžnosti podjetja Goldman Sachs in odseva obvezo do pobud, ki pomagajo izboljševati stalni razvoj tržišč in gospodarstev.

Te pobude vključujejo donatorski sklad Goldman Sachs Gives, fundacijo za izobraževanje Goldman Sachs Foundation, ki je od leta 2000 podelila za več kot $100 milijonov štipendij, Center za okoljska tržišča Goldman Sachs, ki sodeluje z neodvisnimi partnerji v akademskih skupnostih in nevladnih organizacijah z namenom, da preuči tržne rešitve za okoljske izzive ter konkurenčno globalno pobudo Public Service Program, ki zaposlenim na najvišjem položaju ponuja priložnost za delo v neprofitni organizaciji za obdobje največ enega leta. Poleg tega je leta 2007 več kot 20000 zaposlenih sodelovalo v programu Community TeamWorks, ki zaposlenemu omogoči en dan za prostovoljno delo v ekipnih projektih, ki so usklajeni z neprofitnimi organizacijami po celem svetu.

Goldman Sachs je vodilno podjetje za globalno naložbeno bančništvo, upravljanje z vrednostnimi papirji in naložbami, ki zagotavlja široko paleto storitev po celem svetu za obsežno in raznoliko bazo strank, ki vključuje korporacije, finančne institucije, vlade in premožne posameznike. Ustanovljeno je bilo leta 1869 in je eno izmed najstarejših in največjih podjetij za naložbeno bančništvo. Podjetje ima sedež v New Yorku pisarne pa v Londonu, Frankfurtu, Tokiu, Hong Kongu in drugih večjih finančnih središčih po celem svetu.

KONTAKT: The Goldman Sachs Group, Inc.

Media:

Lucas van Praag/Christopher Williams, 212-902-5400

ali

Investor Relations:

Dane Holmes, 212-902-3580

VIR: The Goldman Sachs Group, Inc.

Z avtorskimi pravicami zaščiteno poslovno sporočilo 2008