O-STA

Lek utrjuje položaj na Kitajskem

Družba Lek je na Kitajskem prisotna že več kot petnajst let - Z odprtjem predstavništva utrjuje svoj položaj na Kitajskem - Lek ima pravi izdelek za kitajski farmacevtski trg

Slovenski minister za zdravje prof. dr. Dušan Keber je skupaj s predsednikom uprave Leka Metodom Dragonjo danes v Pekingu slavnostno odprl predstavništvo te slovenske farmacevtske družbe . Lek je na kitajskem farmacevtskem trgu prisoten dolga leta, z odprtjem predstavništva pa utrjuje svoj položaj na Kitajskem. Poleg dolgoletne prodaje in nabave farmacevtskih učinkovin Lek v letu 2002 na Kitajskem načrtuje tudi povečano prodajo končnih farmacevtskih izdelkov. Slavnostnega dogodka v Pekingu so se udeležili predstavniki slovenskega ministrstva za zdravje in ministrstva za gospodarstvo ter predstavniki kitajskih vladnih institucij.

Kitajski farmacevtski trg je eden največjih v svetovnem merilu in izredno hitro rastoč. V letu 2000 je predstavljal okrog 10 milijard USD. Analitiki ocenjujejo, da je bila letna rast 15-odstotna, povprečna letna poraba zdravil je 10 USD na prebivalca in narašča. Štirideset odstotkov kitajskega farmacevtskega trga predstavljajo antibiotiki, zdravila za zdravljenje različnih vrst okužb. To je za Lek izredna priložnost, saj ima široko paleto antibiotikov, med njimi tudi Amoksiklav, ki je pravi izdelek za kitajski trg.

Lek je kot mednarodna farmacevtska družba prisoten na kitajskem trgu od leta 1984, Amoksiklav pa je Lek začel tržiti na Kitajskem že leta 1993. V letu 2000 je družba na kitajskem trgu s prodajo ustvarila 2,8 milijona USD, v letu 2001 načrtuje 4,5 milijonov USD prodaje. Kitajski trg je leta 2000 predstavljal 1,2 % od celotne Lekove prodaje. 80 odstotkov celotne prodaje na Kitajskem predstavlja učinkovina klavulanska kislina (sestavni del zdravila Amoksiklav).

Leta 2000 je Lek beležil največjo rast prodaje prav v regiji Azija, Afrika in Južna Amerika (v to regijo sodi tudi Kitajska), in sicer je bila rast 50,8-odstotna. Najbolje prodajana sta bila Amoksiklav in učinkovina klavulanska kislina, ki sta predstavljala več kot 70 odstotkov Lekove prodaje na teh trgih.

Lek z odprtjem predstavništva v Pekingu utrjuje svoj položaj na Kitajskem. Poleg glavnih aktivnosti predstavništva – to sta prodaja in nabava surovin - Lek v letu 2001 načrtuje, da bo okrepil prodajo končnih farmacevtskih izdelkov, kjer je v ospredju Amoksiklav.

Lek sedaj zaposluje tri kitajske sodelavce in slovenskega predstavnika. Skladno s širitvijo prodajnih in marketinških aktivnosti pa v prihodnje načrtuje tudi zaposlitve novih strokovnjakov.