O-STA

Lekarna, ki potuje z vami

Kovčki. Torbe, velike in majhne. Vaša prtljaga je pripravljena, kar dokazuje in uradno potrjuje, da se počitnice začenjajo. Da ste z eno nogo že tam, na morju, v toplicah ali v hladnem zavetrju gora. Premišljujete, če ste s seboj res vzeli vse, kar boste potrebovali. Če na hitro preletite pripravljeno, najdete oblačila, obutev, morda tudi nekaj hrane in pijače, pa rolerje in loparje za badminton, tudi izdelke za osebno nego. Brez sončnih očal in kreme za sončenje vsekakor tudi to potovanje ne bo minilo.

Kaj pa lekarna, gre letos z vami?

Na potovalno lekarno nikakor ne gre pozabiti. V njej naj bodo pribor za prvo pomoč (obvezilni material, gaze, lepilni trak, razkužilo), zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik, in izdelki za samozdravljenje. To so zdravila, ki jih v lekarni dobite brez recepta, med njimi pa so izdelki za zniževanje povišane telesne temperature in za hitro lajšanje raznovrstnih bolečin, kot so glavobol, menstrualna bolečina, zobobol, bolečine v mišicah in sklepih, za odpravljanje blagih vnetij in nekaterih športnih ali nezgodnih poškodb, kot so zvin, nateg, udarnina , pa seveda izdelki proti bolečemu grlu, izdelki za lajšanje želodčnih težav in izdelki, ki blažijo pike žuželk in od sonca vneto kožo.

Ne le kaj, temveč tudi kako?

Vsebina potovalne lekarne je torej premišljeno izbrana. Kako pa morate z izdelki ravnati? Za prevoz živil navadno ustrezno poskrbite, pri zdravilih pa morate biti še toliko bolj pozorni in natančni. Dobro je vedeti, da lahko nepravilno shranjena zdravila slabše delujejo.

Najbolje je, da zdravila shranite na eno mesto, v priročno torbico. Pustite jih v originalni embalaži, skupaj s priloženimi navodili za uporabo. Preverite njihov rok trajanja. Ne hranite jih pri temperaturi, ki je višja od 25 stopinj Celzija, zaščitite jih pred svetlobo in vlago. Za optimalno delovanje zdravil in drugih izdelkov, ki jih dobite v lekarni brez recepta, je nadvse pomembno, da upoštevate proizvajalčeva navodila o hranjenju ter pravilni in varni uporabi. Dodatno pozornost pa namenite potovalni lekarni, če se na pot odpravljate z otroki ali če ste noseči. Če potujete z letalom, kjer nimate nadzora nad svojo prtljago, imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Ker obstaja nekaj omejitev glede vnosa tekočin in predmetov, vam priporočamo, da se z njimi vnaprej seznanite in se tako izognete morebitnim nevšečnostim.

Še nekaj nasvetov za dopustniške dni

  • S seboj vzemite zdravila za lajšanje bolečin.

Blage do zmerne bolečine lahko lajšate brez zdravnikove pomoči. Take bolečine so predvsem glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, bolečine v mišicah in sklepih ter blaga revmatska obolenja. Kot prvo pomoč pri lajšanju bolečine vam priporočamo tablete Daleron, ki varno in učinkovito lajšajo blage in zmerne bolečine. Lahko pa svojo potovalno lekarno dopolnite z analgetikom Nalgesinom S, ki bolečino hitro odpravi, njegov učinek pa je dolgotrajen.

  • Tudi bolečine v mišicah in sklepih na počitnicah niso redkost.

Pri teku, kolesarjenju in pohodih lahko hitro pride do nategov, zvinov in udarnin. Pri teh poškodbah je nepogrešljiv gel Naklofen, ki deluje protibolečinsko in protivnetno. Narahlo ga vtrete na obolelo mesto, da skozi kožo prodre do obolelega mesta. Zmanjša vnetno oteklino, olajša bolečino in izboljša gibljivost.

  • Ne dovolite, da vas presenetijo težave z želodcem.

Na dopustu se je težko upreti kulinaričnim užitkom. To pa lahko privede do želodčnih težav, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline, kar se kaže s spahovanjem, zgago in pekočo bolečino v želodcu. Pomagal vam bo Rutacid, ki hitro in učinkovito nevtralizira želodčno kislino, s čimer zmanjša kislost v želodcu in dvanajstniku. Ima pa še druge dobre lastnosti, saj ščiti želodčno sluznico ter pospešuje celjenje razjed na želodcu in dvanajstniku.

  • Tudi vas na potovanjih spremlja zaprtje?

Navadno se zaprtje zaradi spremembe okolja in prehrane pojavi na začetku dopusta. Pomembno je veliko piti, da je črevesna vsebina primerno vlažna. Priporočljivi so tudi napitki, ki vsebujejo magnezijeve soli, ali pa mineralna voda z veliko magnezija, saj delujejo kot blago naravno odvajalo. Prav tako pomembna je ustrezna prehrana, zlasti je primerna hrana, ki vsebuje več vlaknin (slive, fige, marelice, hruške, kislo zelje, žita, semena ...). Pri zaprtosti si lahko pomagate z naravnim odvajalom Verolax Senna, ki vsebuje izvleček listov zdravilne rastline sena. Izvlečki sene so danes klinično najbolj preizkušeno in varno naravno odvajalo.

  • Ne pozabite na zdravila, če trpite zaradi alergij.

Pri blažjih oblikah alergij na sonce, cvetni prah in nekatere vrste hrane si lahko pomagate z Letizenom S, ki hitro in učinkovito pomirja in odpravlja alergijske simptome. Alergij ne smete podcenjevati. Če se ob stiku z nekim alergenom (npr. po piku žuželke) pojavijo srbenje, pospešen utrip, oteženo dihanje, krč v dihalih in hitrejši srčni utrip, je to znak takojšnje preobčutljivostne reakcije (anafilaktični šok). V tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč.

  • Skeleča in razdražena koža potrebuje zelo nežno zdravljenje.

Večina je že imela težave s sončnimi opeklinami, piki in ugrizi žuželk, ožigi meduz in s čezmernim potenjem. Vse to povzroča skelečo, razdraženo in vneto kožo. Prizadeta mesta narahlo namažite z gelom Kamagel, ki blaži skelenje in srbenje, zmanjšuje vnetje, kožo pa pri tem prijetno hladi in je ne masti. Na mestu nanosa ustvari zaščitni plašč, ki preprečuje morebitne okužbe in omogoča hitro obnavljanje poškodovanega tkiva.

· Vas v avtu hladi klima?

Ponavadi mislimo, da nas žrelo lahko boli samo pozimi, ko navadno zbolimo za prehladom ali gripo.Vendar nas tudi na potovanju lahko doleti prehlad,, žrelo pa se lahko vname tudi zaradi hladnih pijač, sladoleda, nenadnih temperaturnih sprememb, ki so zaradi klimatiziranih prostorov (npr. v avtomobilu) še bolj izrazite. Seveda je zato najbolje, da se izognemo takšnim situacijam. Če do obolenja žrela le pride, pa si lahko uspešno pomagamo s pastilami za vneto in boleče žrelo. Pastile Septolete, Septolete D ali Septolete PLUS blažijo vnetje in bolečine v žrelu pri požiranju ter preprečujejo razvoj hujših obolenj dihalnih poti. Zelo dobrodošle so pri hripavosti in zadahu. Izbirate pa lahko tudi med NeoSeptoletami z okusi po zelenem jabolku, limoni ali divji češnji.

Tako, zdaj ste pripravljeni. Srečno pot in ne pozabite na nasmešek na obrazu, ki bo vaše počitnice še polepšal. Naj bodo tudi letošnje nepozabne, vesele in predvsem zdrave.