O-STA

BUTAN PLIN že lani opozarjal na prekomeren izpust toplogrednih plinov

Butan plin nenehno opozarja na prednosti avtoplina, ki ima dokazano ekološke prednosti, vendar bo tukaj svoje morala narediti tudi država in s subvencijami spodbujati predelavo avtomobilov na plin, kot to počno razvite evropske države.

(Ljubljana, 3. avgust 2009) Številke in poročanja medijev, da Slovenija ne izpolnjuje zavez iz kjotskega sporazuma, nas v Butan plinu niso presenetili. Na omenjeno problematiko smo opozorili že sami, saj država ni uspešna pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, kjer velik problem predstavlja promet. Alternativ je nekaj, a žal niso dovolj spodbujene s strani države. Ena od rešitev je večja uporaba avtoplina, ki ima dokazane ekološke prednosti do okolja - omogoča do 60-odstotno znižanje ogljikovega monoksida, do 40-odstotno znižanje količin smoga, manj pa je tudi emisij žveplovega dioksida in ostalih toksinov.

V Butan plinu smo sicer lani pozdravili odločitev vlade, da zniža trošarine na avtoplin, zato smo tudi sami dvakrat znižali ceno avtoplina in tako tudi sami želeli spodbuditi ljudi, da bencin zamenjajo za avtoplin, kar bi posledično pripomoglo k čistejšemu okolju. Vendar to ni dovolj, saj manjkajo večje spodbude s strani države. Nekatere evropske države, med drugimi Nemčija in Italija, so precejšen del svojega avtomobilskega prometa usmerile na avtoplin, druga večja mesta kot so Milano, Praga in Dunaj pa imajo javni mestni potniški promet že preusmerjen na uporabo avtoplina.

Tomaž Grm, generalni direktor Butan plina: "V prihodnjih letih sicer pričakujemo povečanje prodaje avtoplina, saj je eno okolju prijaznih pogonskih goriv, vendar je približevanje Slovenije razvitim evropskim državam prepočasno. Na to ves čas opozarja tudi Gospodarsko interesno združenje za utekočinjen naftni plin (GIZ UNP), opozorila pa prihajajo tudi iz Bruslja. Slovenija bo kršitev kjotskega sporazuma stala 80 milijonov evrov (v štirih letih), s čimer bi lahko na avtoplin predelali več kot 50.000 avtomobilov in tako zmanjšali višino "odpustkov", ki jih bomo za svojo prekoračitev sedaj morali kupiti oziroma odplačati na mednarodnem trgu."

Vir: Tanja Medved, Butan plin d.d., gsm: 00386 31 333 616, tmedved@butanplin.si, www.butanplin.si