Izjava za javnost ob otvoritvi Sejma nevladnih organizacij ter odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije

23. september 2009 - Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij - CNVOS organizira danes, 23. septembra, Sejem nevladnih organizacij LUPA. V živo boste lahko med 11.00 in 22.00 uro na Prešernovem trgu srečali preko 100 nevladnih organizacij.

Bogata mreža dejavnosti, storitev, projektov in programov nevladnih organizacij je danes tako razpredena, da si življenja brez njih pravzaprav ne znamo več predstavljati. Na področju dobrodelnosti, sociale, kulture, športa, zagovorništva, ekologije, zdravja, civilne zaščite in domala slehernega segmenta današnje družbe je v Sloveniji registriranih 23 tisoč nevladnih organizacij - društev, zavodov in ustanov, ki nas spremljajo s svojim delovanjem od prvih do zadnjih trenutkov. Vsakomur so na voljo z različnimi oblikami angažiranosti, pomoči in aktivnosti.

Kljub temu pa slovenski nevladni sektor po svoji razvitosti krepko zaostaja za nevladnimi sektorji v državah EU. Njegov delež v BDP je trikrat manjši, prav tako pa je tudi občutno manjši delež javnega financiranja, ki ga raziskave pogosto navajajo kot najpomembnejši razlog za nerazvitost sektorja.

Tako je ob tej priložnosti CNVOS z odprtim pismom ponovno opozoril predsednika vlade na odprte probleme in na pomen vključevanja nevladnih organizacij. Predsednika vlade je med drugim tudi ponovno pozval k ustanovitvi vladnega urada za nevladne organizacije. Ta bi naj v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravil celovito državno razvojno strategijo za področje nevladnega sektorja ter v nadaljevanju koordiniral izvajanje operativnega načrta njene izvedbe.

Z današnjim dnem pa se začenja tudi akcija osveščanja, da davčni zavezanci lahko do 0,5 % odmere za plačilo dohodnine namenijo nevladnim organizacijam. Akcija 'Nič vas ne stane, da ste dobrodelni' (http://dobrodelen.si/) bo trajala do konca decembra, saj lahko davčni zavezanci do takrat sporočijo na davčni urad, katere organizacije bi želeli podpreti.

Tako izjavo za javnost kot tudi odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije najdete na

Dodatne informacije:
Goran Forbici, goran@cnvos.si, 041 394 428