O-STA

Astronavtka Sunita Williams potuje po Sloveniji

S posebno slovesnostjo 15. slovenskega festivala znanosti je Slovenska znanstvena fundacija v četrtek, 24. septembra 2009 zvečer v Cankarjevem domu v Ljubljani uradno zaključila letošnji festival. Na slovesnosti sta bili astronavtka Williams in njena mati Bonnie Pandya roj. Zalokar razglašeni za častni članici Kluba prijateljev SZF. Williamsova je prejela tudi priznanje "Zvezda Slovenskega festivala znanosti za leto 2009". Enako priznanje so prejeli tudi Dalibor Šolar, Jaka Banko in Luka Bole, ki so na festivalu izvajali show za otroke "JUHUHU FIZIKA".

V petek, 25. septembra 2009 se bo 11. uri Sunita Williams s sorodniki in prijatelji iz ZDA ter Velike Britanije udeležila otvoritve razstave astrofotografij Jurija Stareta "Odstrti pogledi v skrivnostno vesolje" v spodnji etaži dvorane Emporiuma v BTC Cityju v Ljubljani. Razstava predstavlja prvo fazo projekta SZF in delniške družbe BTC "Znanost v BTC Cityju", odprta pa bo prav na Noč raziskovalcev' 2009, ki je vseevropski projekt raziskovalcev ter njihovih organizacij.

Popoldne si bo astronavtka ob 17. uri v Vitanju ogledala spominsko sobo vizionarja Hermana Potočnika Noordunga ter se nato ob 18. uri udeležila Orbitalne akademije "Sunita", ki jo v čast obiska pripravlja atraktor in režiser Dragan Živadinov, soorganizatorica pa je tudi SZF. Ob tej priliki bo odprta tudi razstava "Kozmo sapiens" dveh umetnikov in sicer Mihe Turšiča in Dunje Zupančič.

V soboto, 26. septembra 2009 bo astronavtka obiskala Kropo - rojstni kraj Nasinega sodelavca prof.dr. Dušana Petrača ter nato Leše pri Tržiču, kjer ji pripravljajo posebno prireditev "Od Leš do zvezd in nazaj" (Krajevna skupnost Leše in Občina Tržič). Osrednja prireditev se bo začela ob 15. uri.

V nedeljo, 27. septembra zjutraj bo astronavtka Williamsova zaključila svoj prvi uradni obisk v Sloveniji ter se preko Pariza vrnila v Nasin Johnson Space Center v Houstonu v Teksasu (ZDA).

Slovenska znanstvena fundacija, Štefanova ul. 15, Ljubljana,

tel.: 01 / 426 35 90, faks: 01 / 426 35 91, www.szf.si; info@szf.si