O-STA

Zdravljenje erektilne motnje odslej dostopnejše

Novo Krkino zdravilo za zdravljenje erektilne motnje

Ljubljana, 16. oktober 2009 - Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto svoji paleti kakovostnih in učinkovitih izdelkov z današnjim dnem dodaja zdravilo za zdravljenje motnje erekcije (erektilne motnje oz. disfunkcije). Gre za zdravilo na recept, sildenafil (Vizarsin). To je tudi prvi generični sildenafil, ki je dobil registracijo za vso Evropsko unijo (EU 27). Za bolnike in tudi za zdravnike je začetek zdravljenja motnje erekcije s tabletami pomenil pravo prelomnico, saj je zdravljenje postalo preprostejše. Prvo zdravilo je bil prav sildenafil, ki je že več kot desetletje prva izbira zdravnikov za zdravljenje motnje erekcije, saj je dokazano učinkovito in varno zdravilo. V svetu se z motnjami erekcije sooča več kot polovica vseh moških med 40. in 70. letom starosti. V Sloveniji pa ima po ocenah strokovnjakov težave z erekcijo približno 130.000 moških med 18. in 70. letom starosti, torej vsak peti. Mag. Elizabeta Suhadolc, mag. farm., direktorica Marketinga v Krki, ob tem pravi: "Zavedamo se, da motnje erekcije vplivajo na kakovost življenja bolnikov, zato smo se odločili, da izdelamo sildenafil po lastnem patentnem sinteznem postopku." Dodaja še: "Krkino zdravilo za erektilno motnjo je bele barve, kar bo zagotovo povečalo diskretnost zdravljenja."

Erektilna motnja je nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije penisa, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost. Čeprav ni življenjsko nevarna, zelo spremeni posameznikovo življenje. Lahko ima tudi različne psiho-socialne učinke, saj ni povsem ozdravljiva in bolezenski proces kljub zdravljenju napreduje. Zdravljenje je simptomatsko in pomembno za izboljšanje samopodobe in samozavesti bolnika ter za ohranjanje dobrega partnerskega odnosa, saj močno olajša posledice bolezni in upočasni njeno napredovanje. Ob tem urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., poudarja: "Sildenafil je eno najbolj preizkušenih in uveljavljenih zdravil za zdravljenje motnje erekcije. Z njim je bilo zdravljenih več kot 35 milijonov moških, vendar je učinkovito le, če je prisotna tudi spolna stimulacija."

Motnja erekcije zelo poslabša počutje in kakovost življenja moškega, ki ga prizadene, pa tudi življenje njegove partnerke in družine. Med psihološkimi vzroki so pomembni tudi partnerski problemi. O tem psihiatrinja Irena Rahne - Otorepec, dr. med., iz svojih izkušenj z bolniki pravi: "Pogosto se partnerja o teh težavah ne pogovarjata. Šele ko težave postanejo nevzdržne, poiščeta pomoč. In kot je spolnost stvar obeh, je stvar obeh tudi odpravljanje spolnih težav in skrb za kvalitetnejši partnerski in spolni odnos." Zato strokovnjaki priporočajo obravnavo obeh in t. i. psihoseksualno terapijo. Kakovost partnerskega odnosa je ključna za odpravo motnje erekcije.

Če posameznik opazi težave z motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, naj probleme zaupa svojemu zdravniku, da mu bo pomagal prepoznati bolezen in da mu bo svetoval ustrezno rešitev. Poleg tega lahko prav prve preiskave zaradi motnje erekcije odkrijejo, da so vzrok za težave druge sočasne bolezni. Raziskave kažejo, da je motnja erekcije lahko zgodnji opozorilni znak za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni, ki se lahko stopnjujejo in povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Zdravnik zato ob pregledu zaradi motnje erekcije preveri, ali ima bolnik še kakšno drugo bolezen, in jo začne ustrezno zdraviti.

Krkin sildenafil se bo predstavljal s sloganom Spolna moč kot nekoč, saj želimo, da bi moški motnjo erekcije uspešno in učinkovito zdravili ter si s tem povrnili samozavest in moč. Za boljše poznavanje te motnje smo ustvarili novo spletno mesto www.midva.com, ki ponuja številne pregledne informacije o motnji erekcije, njenih znakih, poteku in zdravljenju. Vsakomur ponujamo tudi svetovanje strokovnjaka. Na brezplačni telefonski številki 080 2 69 2 bo vsak četrtek med 16. in 18. uro specialist urolog odgovarjal na vprašanja o motnjah erekcije in svetoval, kako jih rešiti.

Več informacij

Anja Lesar, e-naslov anja.lesar@krka.biz, telefon 01 475 14 07, GSM 051 641 836.