O-STA

Izpopolnjena Bubble Jet tehnologija – nova področja uporabe

Korporacija Canon nenehno razvija svojo izvirno tiskalniško tehnologijo, imenovano Bubble Jet. V naslednjih treh letih bo v program razvoja naprav za zajemanje in upravljanje s slikami, kamor sodijo tudi naprave, ki uporabljajo Bubble Jet tehnologijo, vložila več kot 5 milijard USD. Canon se je usmeril predvsem na tri, med seboj povsem različna področja tiskanja. To so trg običajnih tiskalnikov za osebne računalnike, ne-PC segment ter tiskanje digitalnih fotografij. Tako veliko investicijo pri Canonu pojasnjujejo s pričakovanjem povečanja povpraševanja po tiskalniških rešitvah, predvsem za ne-PC segment. Ta segment vključuje neposredno tiskanje iz Canonovih digitalnih kamer, prenosnih telefonov, dlančnikov, digitalnih televizij in igralnih konzol, saj bodo vse te naprave vključene v internet.

Canonu je uspelo razviti tehnologijo, ki je izboljšala zmogljivosti Bubble Jet tiskalnikov na ključnih področjih, kot so hitrost tiskanja, kakovost izpisa in cenovna dostopnost. Inovativni rešitvi, kot sta Drop Modulation Tehnology (omogoča izstreljevanje različno velikih kapljic črnila) ter Microfine Droplet Technology, ki je srce nove Bubble Jet tehnologije, omogočata tiskanje z izjemno visoko ločljivostjo 2.400 pik na palec. Hitrost izpisa se je precej povečala na račun izboljšanega sistema za vstavljanje papirja in večje frekvence tiskanja. Tudi kakovost foto izpisa, ki omogoča tiskanje fotografij z ločljivostjo 2.400 pik na palec, je dosegla povsem nove meje.

Razvoj in značilnosti Bubble Jet tehnologije
Leta 1977 se je Canonov raziskovalec Ichiro Endo z vročim spajkalnikom slučajno dotaknil igle, polne tinte. Tinta se je v trenutku segrela in brizgnila iz igle. To naključno odkritje sedanjega Canonovega direktorja razvoja izdelkov je pripeljalo do razvoja prvega Bubble Jet tiskalnika. Od leta 1985, ko je javnosti predstavljen prvi Bubble Jet tiskalnik, BJ-80, pa do danes je Canon prijavil več kot 10.000 patentov, ki se nanašajo na Bubble Jet tehnologijo.

Osnovni princip dela je enostaven. Toplota iz grelcev znotraj brizgalk proizvaja mehurčke, tlak, ki pri tem nastane znotraj mehurčkov pa izstreli kapljico tinte. Jedro Bubble Jet tehnologije predstavlja Canonova tehnologija »Microfine Droplet«. S pomočjo »stepperja« (naprave, ki se uporablja pri izdelavi polprevodnikov) izdeluje Canon glave visoke gostote, ki hitro, zanesljivo in natančno izstreljujejo izjemno majhno količino tinte – 4 pikolitre (1 pikoliter je bilijonti del litra). Posledica zmanjševanja količine tinte, potrebne za izpis, je povečanje ločljivosti in barvnega spektra, kar je pripeljalo do vrhunskega, foto kakovostnega izpisa. Pri običajni glavi povzroča razmik med brizgalko in grelcem nepravilnosti v volumnu ter obliki v smeri izstreljevanja, kar je odvisno od temperature in viskoznosti. V večini okolij, v katerih delujejo tiskalniki Ink Jet, ta nepravilnost sploh ne pride do izraza, toda ko se volumen tinte skrči na štiri pikolitre, povzroči značilno zmanjšanje kakovosti izpisa. Canon je ta problem rešil na enostaven način – s postavitvijo grelca v neposredno bližino reže brizgalke. Fizična oblika notranjosti brizgalke odreja volumen tinte, kar pomeni, da točno določa količino izstreljene tinte. Bubble Jet tehnologija tako omogoča izpis popolnoma krožno oblikovanih pikic, enake oblike in gostote.

Nova Bubble Jet tehnologija je omogočila razvoj izjemno majhnih tiskalniških glav, ki zmorejo hiter in visoko kakovosten barvni izpis visoke ločljivosti. Canon danes uporablja Bubble Jet tehnologijo v celotni liniji tiskalnikov, pri fotokopirnih napravah ter pri tiskalnikih velikega formata, ki ponujajo lasersko kakovost črno-belega izpisa ter foto kakovost barvnega izpisa. Obenem pa nenehno ustvarja nove izdelke, kot so foto tiskalniki, telefaksi, večopravilne naprave, kamkorderji, video kamere, prenosni telefoni in druge, v katere implementira novo Bubble Jet tehnologijo.


O podjetju:

Canon Adria d.o.o. je novo podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti CEE (Canon East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.