O-STA

Predstavitev profesionalne uporabe tehnik digitalne fotografije

Podjetje Canon Adria je predstavilo Canonove najnovejše dosežke na področju digitalne fotografije. Poudarek je bil na predstavitvi profesionalnih digitalnih fotoaparatov EOS 1D in EOS D60, na načinih profesionalne uporabe tehnik digitalne fotografije ter na praktični predstavitvi novih izdelkov – digitalnih fotoaparatov, profesionalnih objektivov in fototiskalnikov.

Tomaž Svetičič, vodja foto-video programa podjetja Canon Adria, je spregovoril o globalnem trženju in prodaji foto-video programa korporacije Canon ter lokalno podjetja Canon Adria. Poudaril je, da je v svetu opazen trend upadanja prodaje klasičnih zrcalno refleksnih (SLR) in kompaktnih fotoaparatov ter povečanja prodaje digitalnih. »Canon je relativno pozno vstopil na trg digitalnih fotoaparatov. V Evropi je imel leta 2000 15-odstotni tržni delež, ki pa je v letu 2001 zrasel na 18 odstotkov. Po številu prodanih digitalnih fotoaparatov je Canon trenutno na tretjem mestu, toda po prihodkih je že prevzel vodilni položaj,« je poudaril Tomaž Svetičič.

Da profesionalni digitalni fotoaparati s sistemom zamenljivih objektivov ponujajo neslutene možnosti obdelave in uporabe posnetkov, je zelo nazorno pokazal profesionalni športni fotograf Aleš Fevžer, ki je prikazal uporabo in rezultate uporabe Canonovega digitalnega fotoaparata EOS 1D na zadnjih zimskih olimpijskih igrah. Poudaril je, da je omenjeni fotoaparat zaradi svojih lastnosti izredno primeren predvsem za športne fotografe.

Dva nova Canonova vrhunska digitalna fotoaparata s sistemom zamenljivih objektivov, EOS 1D in EOS D60, je podrobneje predstavil strokovnjak za digitalno fotografijo, Matjaž Intihar, ki je prisotnim govoril tudi o prednostih in slabostih digitalnih fotoaparatov v primerjavi s klasičnimi. Zaradi svojih lastnosti je EOS 1D primeren za fotoreporterje, posebej športne, ter za profesionalce, ki potrebujejo predvsem hitrost. EOS D60 pa sodi v segment reporterske, studijske in izrazne fotografije. »Digitalna fotografija je zagotovo na pohodu. Zaradi svojih lastnosti in možnosti obdelave ter uporabe posnetkov bo v kratkem na večini področij uporabe popolnoma nadomestila film,« je zaključil Intihar.

Prisotni so se lahko tudi praktično prepričali o kakovosti in zmogljivosti tako Canonovih digitalnih fotoaparatov s sistemom zamenljivih objektivov kot tudi celotne linije kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Posnetke so lahko natisnili na enem izmed Canonovih novih barvnih fototiskalnikov serije S (S820, S820D, S900, S9000), ki dopolnjujejo ponudbo izdelkov na področju digitalne fotografije. Tiskalniki serije S ponujajo izpis popolnih, celovitih slik, ki se jih glede na tradicionalne fotografije ne da razločiti.

Canon je tako s predstavitvijo novih izdelkov zagotovo naredil korak naprej in utrdil svoj položaj na novem, hitro rastočem trgu digitalne fotografije.

O podjetju:

Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti CEE (Canon East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.