O-STA

Kašljate, pa niste prehlajeni?

Med simptome, ki kažejo na ekstraezofagelano refluksno bolezen, spadajo tudi taki, ki bolnika najprej pripeljejo k drugim specialistom: kašelj, pogosto odkašljevanje, hripavost, občutek tujka in suhosti v žrelu. Več kot polovica bolnikov z laringofaringealnim refluksom navaja pogost dražeč kašelj, ki nastane zaradi zastajanja sluzi v zadnjem delu grla. Drugi vzrok za kašelj je refleks, ki nastane, ker želodčna vsebina draži živčne končiče v sluznici požiralnika.

V dveh novih knjižicah iz zbirke V skrbi za vaše zdravje podrobneje predstavljamo ekstraezofagealno ali netipično refluksno bolezen. Obe knjižici so napisali zdravniki specialisti različnih strok.

Z vidika gastroenterologa je napisana knjižica Netipična refluksna bolezen. Njen avtor je prim. asist. dr. Borut Kocijančič, dr. med., s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo v UKC Ljubljana. Razlaga razliko med gastroezofagealno (GERB) in ekstraezofagealno (netipično) refluksno boleznijo, izveste pa tudi, kaj povzroča bolezen, kaj lahko za lajšanje težav bolnik naredi sam in kaj lahko stori zdravnik.

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) nastane zaradi zatekanja kisle želodčne vsebine v požiralnik. Poznamo dve obliki GERB-a: pri neerozivni refluksni bolezni se pojavijo tipični simptomi bolezni, vendar na sluznici požiralnika ne vidimo sprememb, pri erozivni refluksni bolezni (refluksnem ezofagitisu) pa te spremembe lahko vidimo z endoskopom. Težave so pogosto odvisne od stopnje ezofagitisa, to pa opredelimo glede na globino in površino prizadete sluznice požiralnika. Pri obeh oblikah, pri neerozivni in erozivni refluksni bolezni, so simptomi enaki. Najbolj tipična simptoma sta zgaga (pekoč občutek) in regurgitacija (vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik). Drugi pogosti simptomi so še kašelj, spahovanje, bolečina v žlički ter motnje požiranja in spanja.

Avtorici knjižice Ekstraezofagealna refluksna bolezen sta specialistki otorinolaringologije, asist. mag. Alenka Kravos, dr. med., z Oddelka za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo v UKC Maribor in izr. prof. Irena Hočevar Boltežar, dr. med., s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo v UKC Ljubljana. Knjižica vsebinsko dopolnjuje prvo. Natančno opisuje simptome ekstraezofagealne refluksne bolezni, opozarja na potrebne spremembe življenjskih navad in razvad ter opisuje načine odkrivanja in zdravljenja bolezni.

Izveste lahko, da o netipični refluksni bolezni ali ekstraezofagealni refluksni bolezni govorimo, kadar se simptomi refluksne bolezni pojavijo zunaj požiralnika. Kaže se z netipičnimi simptomi, npr. s kašljem, hripavostjo, astmo, povzročeno z refluksom, vnetjem glasilk (laringitisom) z znaki laringofaringealnega refluksa in z erozijo na zobni sklenini.

Več lahko preberete v obeh knjižicah, ki sta na voljo pri splošnih/družinskih zdravnikih, objavljeni pa sta na www.krka.si.

Za dodatne informacije

Anja Lesar, telefon 01 475 1407, e-naslov anja.lesar@krka.biz