O-STA

Raiffeisen Banka Sarajevo in ZASLON skupaj do elektronskega bančništva

Raiffeisen Banka d.d. Sarajevo (www.raiffeisenbank.ba) je svojim uporabnikom omogočila opravljanje bančnih storitev preko interneta. Po temeljiti presoji ponudnikov so sistem elektronskega bančništva razvili skupaj s slovenskim podjetjem ZASLON d.d. (www.zaslon.si), članom skupine HERMES SoftLab. Za ZASLON predstavlja sklenjena pogodba že drugi mednarodni uspeh na področju elektronskega bančništva.

Raiffeisen Banka d.d. Sarajevo, ki je del največje zasebne avstrijske bančne skupine Raiffeisen Bank, se je ob prenovi plačilnega prometa v Bosni in Hercegovini odločila, da bo svojim uporabnikom ponudila možnost poslovanja preko interneta. Najprej so se vrstam pred bančnimi okenci izognili podjetniki, ki lahko brez obiska banki varno pregledajo stanje ter promet na računih, opravijo plačila v domačem plačilnem prometu, ipd. Takšen način poslovanja ni samo pregleden, udoben in hiter, temveč tudi bistveno cenejši.

Med številnimi ponudniki je banka izbrala podjetje ZASLON, porabnikom pa je elektronsko poslovanje omogočeno s pomočjo modularnega sistema za elektronsko bančništvo (SEB). Ta nudi učinkovito podporo vsem modernim tržnim potem, zaradi svoje prilagodljivosti pa omogoča enostavno nadgradnjo in razširitev bančne ponudbe. Odločitev za ZASLONOV produkt ni naključna, saj se sklada s strategijo banke, ki želi v prihodnosti poslovanje na daljavo ponuditi tudi občanom, ga razširiti na plačilni promet s tujino, tržnim potem pa pridružiti tudi najaktualnejše, kot so mobilno bančništvo na osnovi WAP-a, uporabe dlančnikov, SMS sporočanja, ipd. SEB, temelječ na Microsoftovih sodobnih tehnologijah, je kot temeljni gradnik uspešno postavljen v vseh večjih slovenskih bankah, kot so Nova Ljubljanska banka (Klik, ProKlik+), SKB banka (SKB NET, Poslovni SKB NET) in Nova kreditna banka Maribor (Poslovni Bank@Net), predstavlja pa tudi osnovo elektronskega bančništva v HYPO ALPE-ADRIA-BANK v Ljubljani in Zagrebu.

“Raiffeisen Banka d.d. Bosna in Hercegovina je ena izmed prvih bank, ki so v Bosni in Hercegovini uvedle elektronsko bančništvo. Trenutno storitve elektronskega bančništva nudimo pravnim osebam, v bližnji prihodnosti pa nameravamo ta obseg storitev povečati na segment poslovanja z občani in na plačilni promet s tujino. S tem smo bistveno napredovali v našem poslovanju, strankam pa smo omogočili enostaven dostop do bančnih računov na daljavo. Za ta posel smo izbrali podjetje ZASLON, ki ima na tem področju že obilo izkušenj tako doma kot v tujini.” je izjavil generalni direktor Raiffeisen Banke BiH, Edin Muftić.

"To je že druga uspešna postavitev naših rešitev elektronskega bančništva v tujini. ZASLONOVI strokovnjaki so skupaj s strokovnjaki iz sarajevske Raiffeisen Banke, sarajevsko podružnico podjetja HERMES SoftLab in lokalnim partnerjem AIDIA INŽINJERING rešitev učinkovito prilagodili bosanskemu trgu, kar ni bila enostavna naloga. Z uspešnim izvozom znanja in izkušenj potrjujemo strateško usmeritev podjetja, da pridobi vodilno vlogo v Srednji in Vzhodni Evropi na področju implementacije različnih oblik bančništva na daljavo," je povedal Mitja Trampuž, direktor strateškega poslovnega razvoja za finančno industrijo v skupini HERMES SoftLab.

Varnost elektronskega bančništva je zagotovljena z uporabo infrastrukture javnih ključev (PKI, public key infrastrukture), kar je v skladu z evropskimi in svetovnimi standardi ter varnostnimi politikami v finančni industriji. V banki so se odločili, da bodo overjanje temeljili na lastnem overiteljskem sistemu, za katerega so uporabili Microsoftov overiteljski strežnik. V namen varnega hranjenja zasebnih ključev pa so izbrali pametne kartice vodilnega svetovnega podjetja na tem področju, kartice ActivCard Gold (www.activcard.com). Podjetje ActivCard že vrsto let uspešno dopolnjuje sisteme elektronskega poslovanja podjetja ZASLON.

O Raiffeisen Banki Sarajevo

Raiffeisen Banka d.d. Sarajevo, Bosna in Hercegovina, je del družine največje zasebne avstrijske skupine Raiffeisen Bank, RZB (Raiffeisen Zentralbank �-sterreich AG). S centralo v Sarajevu Raiffeisen Banka BiH posluje v devetih ekspoziturah: Tuzla, Goražde, Mostar, Visoko, Bihać, Tešanj, Banja Luka, Zenica i Brčko. Raiffeisen Banka BiH bo obogatila svojo ponudbo bančnih storitev ter olajšala povezovanje bosansko-hercegovskega gospodarstva s svetovnimi tržišči skozi mednarodno mrežo RZB-a. Raiffeisen Banka d.d., Bosna in Hercegovina, je dobitnica nagrade “Banka leta 2001” v svoji državi, ki jo je renomirani finančni časopis “The Banker” (izdaja Financial Times skupine) podelil najboljšim svetovnim bankam.
www.raiffeisenbank.ba

O podjetju ZASLON

Podjetje ZASLON d.o.o., član skupine HERMES SoftLab (www.hermes-softlab.com), je vodilno slovensko podjetje na področju razvoja in implementacij sistemov bančništva na daljavo, elektronskega poslovanja, spletnih aplikacij in varnostnih sistemov na internetu. Rešitve temeljijo na industrijskih standardih in arhitekturi odprtih sistemov ob zagotavljanju visoke ravni varnosti. Glavni ZASLONOV proizvod je modularen sistem za elektronsko bančništvo (SEB), ki povezuje raznolika računalniška okolja v finančnih ustanovah in zagotavlja varno povezavo z različnimi sodobnimi tržnimi potmi, kot je internetno ali mobilno bančništvo. Številne reference obsegajo celostne postavitve sistemov za ugledne domače in tuje družbe, predvsem za banke. Več informacij o podjetju ZASLON na naslovu www.zaslon.si, o sodobnih sistemih bančništva na daljavo pa na naslovu: www.bancniasistent.com.

Več informacij:
Bronja Žakelj, HERMES SoftLab
Telefonska številka: (01) 58 65 445
E-pošta: bronjaz@hermes.si