O-STA

Okoljski atlas Evrope pripoveduje zgodbe o klimatskih spremembah v Evropi

Microsoft je v okviru pobude, da s pomočjo tehnologije izboljša dostop do svežih, točnih in koristnih okoljskih podatkov, razvil Okoljski atlas Evrope (Environmental Atlas of Europe). Gre za najnovejši projekt, ki je plod sodelovanja z Evropsko agencijo za okolje (EEA). Okoljski atlas Evrope je spletni portal, ki s pomočjo intuitivnega uporabniškega vmesnika storitve Bing Maps omogoča uporabnikom, da se seznanijo z zgodbami o vplivu klimatskih sprememb na različna področja v Evropi.

Spletni portal, ki ga je Evropska agencija za okolje predstavila na konferenci Združenih narodov o klimatskih spremembah v Kopenhagnu, predstavlja nov primer, kako lahko tehnologija v razpravi o klimatskih spremembah pomaga pri osveščanju državljanov in političnih odločevalcev. Tvori nadaljevanje Microsoftovega sodelovanja z Evropsko agencijo za okolje, s katero je že predstavil portal Eye on Earth, ki poroča o kakovosti zraka in vod v Evropi.

Atlas bo na začetku predstavljal zgodbe z devetih področij na Danskem, Finskem, v Gruziji, na Irskem, v Italiji, na Laponskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V zgodbah je opisano, kako klimatske spremembe vplivajo na ta področja in kako posamezni projekti blažijo učinke.

"Učinkovito odzivanje na klimatske spremembe ne zahteva samo učinkovitih politik, ampak tudi široko zavezanost ukrepanju. Več ljudi mora razumeti, kaj je na kocki, in nato ustrezno ravnati," je povedala Jacqueline McGlade, izvršna direktorica Evropske agencije za okolje. "S platformo Eye on Earth so okoljske informacije že bolj dostopne, kar ljudem omogoča, da razumejo, kaj se dogaja z okoljem v njihovi soseščini in drugje v Evropi. Atlas je korak naprej, saj omogoča izmenjavo informacij o vplivu in odzivanju na klimatske spremembe, s čimer krepi razumevanje in spodbuja k ravnanju tudi druge."

Rešitev temelji na Microsoftovi platformi računalništva v oblaku Windows Azure, ki zagotavlja nemoteno delovanje ne glede na količino prenesenih podatkov ali nihanja v številu obiskovalcev.

"Kot vodilno programsko podjetje na svetu verjamemo, da bo imela tehnologija ključno vlogo pri reševanju težkih vprašanj, s katerimi se sooča svet, vključno s klimatskimi spremembami," je povedal Rob Bernard, glavni strateg za okolje pri Microsoftu. "Rešitev Atlas s pomočjo naše tehnologije za vizualizacijo Bing Maps ljudem omogoča, da se seznanijo z izzivi, s katerimi se sooča svet."

Atlas je ena izmed številnih rešitev, ki jih je Microsoft predstavil udeležencem konference in ki kažejo sposobnost tehnologije, da poveča osveščenost o klimatskih spremembah. Prav tako so bile predstavljene rešitve:

  • MapMyClimate. Nova spletna stran, ki omogoča uporabnikom razumevanje vpliva njihovih potrošniških navad na okolje.
  • Project2Degrees. Partnerstvo z ustanovo Clinton Foundation, ki mestnim oblastem pomaga pri merjenju in zmanjševanju emisij toplogrednih plinov.
  • FIAT Ecodrive. Orodje, ki pomaga voznikom pri zmanjšanju porabe goriva.
  • Research4Life. Storitev, razvita v sodelovanju z Združenimi narodi, ki omogoča boljši dostop do znanstvenih publikacij in raziskav.

Microsoftovi predstavniki so spregovorili na več dogodkih, ki so del konference o klimatskih spremembah v Kopenhagnu. Rob Bernard, glavni strateg za okolje pri Microsoftu, je tako kolegom iz tehnološke industrije na razpravi Green IT Panel med drugim predstavil globalne strategije za zelene informacijske tehnologije.

Več informacij o rešitvi Okoljski atlas Evrope je na voljo na naslovu http://www.environmentalatlas.net/.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100