O-STA

Microsoft bo prevzel Skype

Microsoft in Skype Global S.à r.l sta danes objavila, da sta sklenila dokončni dogovor, v okviru katerega bo Microsoft od investicijske skupine, ki jo vodi Silver Lake, za 8,5 mlijarde USD prevzel podjetje Skype, vodilno internetno komunikacijsko podjetje. Dogovor sta potrdili upravi tako Microsofta kot Skypa.

Prevzem bo okrepil dostopnost video in avdio komunikacij v realnem času, zagotovil prednosti tako za domače kot poslovne uporabnike ter ustvaril pomembne nove poslovne in prihodkovne priložnosti. Prav tako bo razširil Skypovo globalno blagovno znamko in doseg njegove platforme ter hkrati okrepil obstoječo Microsoftovo ponudbo izdelkov in storitev za komunikacije v realnem času.

S 170 milijonov uporabnikov in več kot 207 milijardami minut avdio in video pogovorov v letu 2010 je Skype pionir pri ustvarjanju naprednih in koristnih povezav med prijatelji, družinskimi člani in poslovnimi sodelavci po celem svetu. Microsoft se že dlje časa usmerja in vlaga v komunikacije v realnem času na različnih platformah, vključno z izdelki Lync (kjer je v tretjem četrtletju zabeležil 30-odstotno rast prihodkov), Outlook, Messenger, Hotmail in Xbox Live.

Skype bo podpiral Microsoftove naprave Xbox in Kinect, Windows Phone in širok nabor naprav Windows, Microsoft pa bo povezal uporabnike Skypa z izdelki in storitvami Lync, Outlook, Xbox Live in drugimi. Microsoft bo tudi v prihodnje podpiral in vlagal v odjemalce Skype na ne-Microsoftovih platformah.

"Skype je izjemna storitev, ki jo ljubijo milijoni uporabnikov po celem svetu," je dejal Steve Ballmer, generalni direktor Microsofta. "Skupaj bomo ustvarili prihodnost komunikacij v realnem času, tako da se bodo ljudje lahko preprosto povezovali z družino, prijatelji, strankami in sodelavci kjerkoli na svetu."

Skype bo postal nov poslovni oddelek znotraj Microsofta, njegov dosedanji generalni direktor Tony Bates pa bo prevzel položaj predsednika oddelka. Kot predsednik oddelka Microsoft Skype Division bo neporedno poročal Ballmerju.

"Microsoftu in Skypu je skupna vizija zagotavljanja programskih inovacij in izdelkov za uporabnike," je dejal Tony Bates. "Skupaj bomo lahko pospešili Skypove načrte za razširitev naše globalne skupnosti in predstavili nove načine za komunikacije in sodelovanje, namenjene vsem."

Podjetje Skype, ki je bilo ustanovljeno leta 2003, je septembra 2005 prevzela družba eBay. Novembra 2009 jo je kupila investicijska skupina, ki jo vodi podjetje Silver Lake. Pod vodstvom Silver Laka je Skype v zadnjih 18 mesecih izjemno napredoval, saj je povečal trajanje opravljenih klicev na mesec za 150 odstotkov, razvil nove vire prihodkov in strateška partnerstva, kupil intelektualno lastnino, na kateri temelji njegovo omrežje "Peer-to-Peer", ter privabil odlično vodstveno ekipo.

Drugi člani investicijske skupine, ki prodaja Skype in jo vodi Silver Lake, so eBay International AG, CPP Investment Board, Joltid Limited v sodelovanju z Europlay Capital Advisorsom ter Andreessen Horowitz.

Prevzem je predmet regulatornih dovoljenj in drugih običajnih zaključnih postopkov. Stranke upajo, da bodo pridobila vsa regulatorna dovoljenja v tem koledarskem letu.

O Skypu

Skype je komunikacijska programska oprema, katere cilj je odprava komunikacijskih ovir. Z internetno povezanimi napravami lahko družinski člani, prijatelji in sodelavci komunicirajo brezplačno. Prav tako lahko ugodno kličejo v fiksna in mobilna omrežja kjerkoli na svetu. Skype je nedavno predstavil tudi skupinsko klicanje, s pomočjo katerega se lahko povezuje več uporabnikov hkrati.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2003, sedež pa ima v Luksemburgu. Skype je mogoče brezplačno naložiti na računalnike, mobilne telefone in druge povezane naprave.

KONTAKT:

Simona Rakuša

Vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

Katra Šemrov

Projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103