O-STA

Izjava podjetja Microsoft o odločitvi Evropske komisije

Brad Smith, višji podpredsednik in glavni pravnik Microsofta, je podal izjavo o odločitvi Evropske komisije. Ta je včeraj sprejela Microsoftove predloge za razrešitev postopkov na področju konkurence, povezanih z operacijskim sistemom Windows, programi Office in drugimi množično uporabljanimi Microsoftovimi izdelki.

"Zadovoljni smo z odločitvijo Evropske komisije, ki je potrdila dokončno rešitev več dolgotrajnih postopkov, povezanih s konkurenco v Evropi. Veselimo se krepitve dialoga in zaupanja, ki sta bila vzpostavljena med Microsoftom in Komisijo, ter širitve našega vodilnega položaja pri zagotavljanju združljivosti.

Sprejeta rešitev je rezultat obsežnih preiskav konkurence na trgu računalniške programske opreme, ki jih je opravila Evropska komisija. Potrjeni ukrepi odražajo več krogov posvetovanj z udeleženci iz panoge, ki so bila povezana s konkurenco na področju spletnih brskalnikov in združljivosti med različnimi izdelki Microsofta in drugih ponudnikov.

Ukrepi na področju spletnega brskalnika pokrivajo vključitev Internet Explorerja v operacijski sistem Windows za uporabnike v Evropi oziroma v regiji, poznani pod imenom Evropski gospodarski prostor (EEA), ki vključuje 30 držav. Po določilih odločitve se Microsoft zavezuje, da bodo proizvajalci osebnih računalnikov in uporabniki še najprej lahko na operacijski sistem Windows namestili katerikoli spletni brskalnik, ga izbrali za privzetega na novem osebnem računalniku in izklopili ali vklopili dostop do Internet Explorerja. Microsoft bo uporabnikom, ki uporabljajo Internet Explorer kot privzeti brskalnik, posredoval izbirno okno za spletni brskalnik. Izbirno okno bo prikazalo seznam različnih spletnih brskalnikov in s tem uporabnikom olajšalo njihovo namestitev. Na voljo bo tako uporabnikom novih osebnih računalnikov kot računalnikov z operacijskimi sistemi Windows XP, Windows Vista in Windows 7, ki jih uporabniki v Evropi že uporabljajo.

Drugi ukrep je "javni podvig", ki pokriva združljivost z Microsoftovimi izdelki - način, kako naši izdelki z visokim tržnim deležem delajo s tehnologijami, ki niso Microsoftove. To velja za velik nabor Microsoftovih izdelkov, kot so Windows, Windows Server, Office, Exchange in SharePoint. Prepričani smo, da to predstavlja najbolj obsežno zavezanost k spodbujanju združljivosti v zgodovini industrije programske opreme. V okviru tega podviga bo Microsoft zagotovil, da bodo razvijalci v celotni panogi, vključno z odprtokodno skupnostjo, imeli dostop do tehnične dokumentacije, ki jim bo v pomoč pri razvoju izdelkov, ki bodo dobro delovali z Microsoftovimi izdelki. Microsoft bo v svojih izdelkih prav tako podpiral določene industrijske standarde in v celoti dokumentiral, kako podpira te standarde. Microsoft bo dal na voljo pravno zavezujoče garancije, ki bodo na voljo drugim strankam.

Naše dejavnosti na področju združljivosti odražajo politiko, ki jo je Evropska komisija junija 2008 orisala v pomembnem govoru komisarke Neelie Kroes. Takrat je komisarka dejala, da bi morala podjetja, ki nudijo izdelke z visokim tržnim deležem: a) razkriti tehnične specifikacije za zagotavljanje združljivosti, b) zagotoviti, da imajo tekmeci dostop do celovitih in točnih informacij ter možnost uveljavljanja svojih pravic, če tega dostopa ni, c) zagotoviti, da so tehnične specifikacije na voljo za pravične cene licenciranja, ki temeljijo na vsebovani vrednosti predstavljene tehnologije. Naš podvig na področju združljivosti, razvit s pomočjo obsežnih posvetovanj, uveljavlja ta pristop v celoti.

Kot smo povedali že prej, se podajamo na pot, ki bo zahtevala pomembne spremembe znotraj Microsofta. Kljub temu so to pomembni koraki pri reševanju vprašanj, povezanih z zakonodajo o konkurenci.

To je pomemben dan in velik korak naprej. Veselimo se grajenja novih temeljev za prihodnost v Evropi."

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100