O-STA

Microsoft na CES-u o lanskih uspehih in priložnostih v novem letu

V Las Vegasu se je včeraj z nagovorom Microsoftovega glavnega izvršnega direktorja Steva Ballmerja na predotvoritvenem dogodku začel letošnji sejem 2010 International Consumer Electronics Show (CES). Med nagovorom je Ballmer orisal neverjetne inovacije, ki jih je industrija zabavne elektronike predstavila lansko leto in to kljub negotovim gospodarskim razmeram. Leto 2009 je bilo pomembno leto tudi za Microsoft, ki je optimističen glede priložnosti, ki jih v letošnjem letu prinašajo Windows 7, Bing in Xbox LIVE.

Windows 7

Windows 7 je z veliko prednostjo najhitreje prodajani operacijski sistem v zgodovini. Prodaja osebnih računalnikov se je v tednu predstavitve novega operacijskega sistema povečala za skoraj 50 odstotkov. Po podatkih raziskovalnega podjetja NPD je bila prodaja osebnih računalnikov Windows v ZDA v prazničnem obdobju 2009 za več kot 50 odstotkov višja kot leto prej.

Steve Ballmer v govoru izpostavil nekaj primerov inovativnih osebnih računalnikov, ki bodo kmalu na voljo kupcem, kot sta nov HP-jev tablični osebni računalnik z zaslonom na dotik in Sonyjev prenosni računalnik "vse-v-enem" VAIO L, ki je zasnovan za zabavo v visoki ločljivosti in ustvarjanje večpredstavnih vsebin ter vključuje 60,9-centimetrski zaslon, prav tako občutljiv na dotik. Iz Lenova prihaja eden izmed najtanjših osebnih računalnikov doslej, Lenovo A300, katerega debelina je le 18 milimetrov in ima 54,6-centimetrski široki zaslon LED visoke ločljivosti.

Office

Izdaja Home and Student zbirke Office je bila 3. najbolje prodajani programski izdelek na Amazonovi praznični lestvici. Rekordnega zanimanja je deležna tudi preizkusna različica zbirke Office 2010. V samo nekaj tednih jo je preneslo že več kot 2 milijona uporabnikov, s čimer je presegla zanimanje za prejšnjo preizkusno različico zbirke, Office 2007. Preizkusno različico zbirke Office 2010 si vsak dan prenese več kot 40.000 uporabnikov, najpomembnejši pa je podatek, da 9 od 10 uporabnikov meni, da nova različica predstavlja pomembno izboljšavo v primerjavi z njihovo trenutno zbirko programov za storilnosti.

Xbox in Xbox LIVE ter Project Natal

V letu 2009 sta Xbox in Xbox LIVE postavila nove rekorde. Na svetu je že več kot 39 milijonov konzol Xbox 360, uporabniki pa so doslej kupili več kot 500 milijonov iger. Med božičem in novim letom je storitev Xbox LIVE zabeležila najboljši teden doslej, saj je pridobila novega člana vsako sekundo in postavila nov mejnik − 2,2 milijona sočasno prijavljenih uporabnikov. Skoraj 10 milijonov uporabnikov konzole Xbox že uporablja tudi aplikacije, ki niso povezane z igrami, kot so aplikacije za Facebook, Twitter, Last.fm in druge. Skupnost Xbox LIVE ima sedaj več kot 20 milijonov članov.

Xbox ima večstransko vlogo v Microsoftovi strategiji na področju digitalne zabave, ki zajema tako igranje iger kot družabna omrežja. Microsoft v letošnjem letu načrtuje več ekskluzivnih iger, kot so Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction, Crackdown 2, Mass Effect 2, Alan Wake in Fable 3, najpomembnejša nova igra pa bo verjetno nadaljevanje sage Halo z naslovom Halo Reach. V letošnjem letu bo prav tako predstavljena novost Game Room, prostor, v katerem bodo uporabniki storitve Xbox LIVE lahko podoživeli slavne čase arkadnih iger. Microsoft pričakuje, da bo v naslednjih treh letih v Game Roomu izdal več kot 1000 iger.

Microsoft je prav tako prikazal ozadje projekta Natal, ki s sledenjem telesnih gibov in obrazne mimike igralca ter celo glasovnimi ukazi obeta igranje iger brez krmilnika. Nov primer Microsoftovih inovacij na področju naravnih uporabniških vmesnikov naj bi bil kupcem na voljo za letošnje božične in novoletne praznike.

Bing

Spletni iskalnik Bing je lansko leto zabeležil velik napredek. Ballmer je v govoru povedal, da je Bing v nekaj mesecih po predstavitvi pridobil 11 milijonov novih uporabnikov in povečal tržni delež. Ballmer je prav tako predstavil sodelovanje med Microsoftom in HP-jem, v okviru katerega bo Bing privzeti spletni iskalnik, MSN pa privzeta spletna stran na HP-jevih osebnih računalnikih v 42 državah.

Več informacij o Microsoftu na sejmu 2010 CES, vključno z najnovejšimi novicami, videoposnetki in fotografijami, je na voljo na spletni strani http://www.microsoft.com/presspass/events/ces/.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100