O-STA

Microsoft izdal izredno varnostno posodobitev za Internet Explorer

Microsoft je izdal izredno varnostno posodobitev za vse podprte različice spletnega brskalnika Internet Explorer na operacijskih sistemih Windows 2000, Windows XP, Windows Vista in Windows 7. Varnostna posodobitev odpravlja varnostno ranljivost v spletnem brskalniku Internet Explorer, ki je povezana z napadi s Kitajske na poslovna omrežja nekaterih mednarodnih korporacij. Microsoft uporabnikom priporoča, da posodobitev namestijo čim prej. Pri uporabnikih, ki imajo vključeno funkcijo za samodejno posodabljanje, se bo posodobitev namestila samodejno.

Posodobitev odpravlja osem ranljivosti v spletnem brskalniku Internet Explorer, od tega je bila ena že predstavljena v javnosti. Bolj resne ranljivosti bi lahko omogočile izvajanje kode na daljavo, v kolikor bi si uporabnik ogledal posebej prirejeno spletno stran. Uporabniki, katerih uporabniški računi so nastavljeni tako, da jim dajejo manj sistemskih pravic, bi bili lahko bolje zavarovani kot tisti z administratorskimi pravicami.

Varnostna posodobitev je namenjena vsem podprtim različicam brskalnika Internet Explorer, in sicer Internet Explorer 5.01, Internet Explorer 6, Internet Explorer 6 Service Pack 1, Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. Microsoft je izdal tudi novo varnostno priporočilo MS10-002, v katerem so na voljo obsežni podatki o ranljivosti in varnostni posodobitvi.

Microsoft uporabnikom brskalnika Internet Explorer različic 6 ali 7 priporoča čimprejšnji prehod na Internet Explorer 8, ki ob številnih naprednih funkcijah za hitrejše in preprostejše brskanje nudi tudi višjo stopnjo zaščite pred različnimi spletnimi grožnjami. Uporabnikom operacijskega sistema XP SP2 se priporoča, da vključijo funkcijo Data Excecution Prevention (DEP) ali izvedejo prehod na tretji servisni paket (SP3), kjer je ta funkcija že privzeto vklopljena.

V vseh operacijskih sistemih sta nepogrešljiva tudi uporaba požarnega zidu ter redno posodabljanje programske opreme za zaščito pred virusi in drugimi škodljivimi programi. Microsoft domačim uporabnikom nudi možnost namestitve brezplačne varnostne programske opreme Microsoft Security Essentials, ki varuje pred virusi, vohunsko programsko opremo in drugimi škodljivimi programi v realnem času.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100