O-STA

Univerzalno poštno okence Pošte Slovenije na najnovejših Microsoftovih tehnologijah

Pošta Slovenije je pričela z uvajanjem prenovljenega Univerzalnega poštnega okenca, ki temelji na najnovejših Microsoftovih tehnologijah. Univerzalno poštno okence je glavno programsko orodje zaposlenih v poštnih poslovalnicah, ki mora pri kakovosti in uporabnosti ustrezati najvišjim zahtevam. Pri razvoju orodja, ki ga sestavlja skoraj 1.000.000 vrstic kode, so se zato naslonili na Microsoftovo platformo .NET za hiter razvoj aplikacij z manj dela in na rešitev Visual Studio Team System 2008 Team Foundation Server. Ta omogoča bolj učinkovito sodelovanje razvojnih ekip in zagotavljanje bolj kakovostne programske opreme.

Univerzalno poštno okence (UPO) je izredno zmogljiv programski paket, ki je ključno orodje več kot 2500 poštnih uslužbencev na poštnih okencih. Predstavlja programski del informacijskega sistema Pošte Slovenije, ki podpira delo na 1500 poštnih okencih v 532 poštnih poslovalnicah v Sloveniji. Vsebuje module za bančno in poštno poslovanje, prodajo blaga in storitev ter množico dodatnih storitev, kot so igre na srečo, borzno posredovanje, storitve telegrafije in drugo.

"Univerzalno poštno okence predstavlja novo "informacijsko avtocesto" Pošte Slovenije, s katero bomo našim strankam na poštnih okencih ponudili še višjo raven storitev," je povedala Darja Murkovič Žigart, direktorica Sektorja za informatiko pri Pošti Slovenije. "S tehnološko in vsebinsko prenovo ene naših najpomembnejših aplikacij smo prav tako postavili temelje za hitrejše uvajanje novih storitev in poskrbeli za nižje stroške poslovanja."

Razvoj jedra sistema je trajal približno 18 mesecev, pri čemer so se inženirji HERMES SoftLaba in Pošte Slovenije, ki so delali na različnih lokacijah po Sloveniji, naslonili na Microsoftovo platformo .NET za hitrejši razvoj aplikacij in na Visual Studio Team System 2008 Team Foundation Server.

"Razvojne skupine se pogosto soočajo z izzivi, kot so slabe komunikacije in sodelovanje ter pomanjkanje doslednih procesov, zaradi česar na koncu težko zagotovijo kakovostne rešitve," je povedal Boštjan Stražar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev pri slovenski podružnici Microsofta. "Z rešitvami Microsoft Visual Studio Team System je mogoče preseči te izzive in občutno izboljšati preglednost razvojnih projektov, s tem pa tudi kakovost izdelkov."

Celoten programski paket UPO je sestavljen iz skoraj 1.000.000 vrstic programske kode, več kot 350 podatkovnih tabel, prek 250 vnosnih mask in najmanj 200 različnih poročil.

"Razvoj tako obsežnega sistema bi bil praktično nemogoč, če bi sledili tradicionalnim razvojnim ciklom," je povedal Janko Cajhen, generalni direktor družbe HERMES SoftLab. "Z orodji, kot je Visual Studio Team System 2008 Team Foundation Server, smo zagotovili, da so bili vsi strežniki, programska oprema, razvojno okolje in okolje za preizkušanje v vsakem trenutku na voljo pri stranki. Vsi preizkusi uporabniških vmesnikov so se izvajali samodejno, nove izvedljive različice Univerzalnega poštnega okenca pa so bile na voljo vsako uro."

Prenova programskega paketa nadgrajuje infrastrukturno prenovo Univerzalnega poštnega okenca, ki jo je Pošta Slovenije zaključila lani avgusta. Infrastrukturni del sistema od takrat deluje na programski opremi Windows Server 2008 in Microsoft SQL Server 2005, na delovnih postajah pa je nameščen operacijski sistem Windows Vista. Po polletnem preizkušanju Univerzalnega poštnega okenca v praksi v izbranih poštah bo prenovljeno okence do konca januarja nameščeno v skoraj stotih poštnih poslovalnicah, do konca maja 2010 pa bo novega programskega paketa deležna še zadnja pošta.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100