O-STA

SŽ dejavne z ukrepi za izboljšanje poslovanja

Na včerajšnjem, četrtem, rednem obisku na Slovenskih železnicah (v nadaljevanju SŽ) sta predsednik vlade Borut Pahor in minister za promet dr. Patrick Vlačič izrazila zadovoljstvo z delovnim srečanjem, na katerem so se pogovarjali o sanaciji SŽ. Po srečanju so socialni partnerji podpisali Dogovor o ukrepih za izboljšanje poslovanja, ki vključuje znižanje plač, kar je bila tudi osrednja tema današnjega delovnega srečanja.

Dogovor o ukrepih za izboljšanje poslovanja, ki velja do 30. junija 2010, vključuje znižanje plač do pet odstotkov, za zaposlene, ki imajo sklenjene individualne pogodbe, pa je dogovorjeno znižanje plač za deset odstotkov. Prav tako je izključeno plačilo stimulacij. Kot je povedal generalni direktor SŽ Goran Brankovič, "bo učinek dogovora znašal 9,1 milijona evrov zaradi znižanja plač in 5,1 milijona evrov iz naslova ukrepa začasnega čakanja na delo, kar pomeni v skupnem znesku prihranek družbe v višini 14,2 milijona evrov".

Predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs je podpis dogovora označil kot nujen in povedal, da ne bi bilo sprejemljivo, da bi ceno sanacije SŽ plačali samo zaposleni, in da je na podlagi opravljenih razgovorov zaznati, da ima vlada resne namene s sanacijo SŽ.

Goran Brankovič je povedal, da so se na sestanku pogovarjali tudi o pogodbi za opravljanje obvezne gospodarske službe, in poudaril, da sredstva iz pogodbe ne pomenijo pomoči SŽ, temveč gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ki ga bosta priznali obe strani, tako SŽ kot izvajalec javne gospodarske službe in država kot naročnik teh storitev.

Predstavil je tudi vsebino uspešnega obiska Nemških železnic (DB AG), kjer je generalni direktor DB AG dr. Rüdiger Grube v pogovoru poudaril zanimanje za sodelovanje predvsem na področju tovornega prometa. Širitev dejavnosti v Jugovzhodni Evropi je za obe podjetji posebnega pomena, skupno sodelovanje v regiji pa bi zagotovilo učinkovitejše in hitrejše doseganje poslovnih ciljev. Več ...

Predsednik vlade Borut Pahor je pozdravil prizadevanja zaposlenih za znižanje stroškov dela, kar je označil tudi za obvezo družbe in vlade, da v nadaljevanju storita vse za uspešno sanacijo družbe in začetek modernizacije železnic. Skupaj z ministrom za promet dr. Patrickom Vlačičem sta izrazila zadovoljstvo z delovnim srečanjem na SŽ.