O-STA

XLAB je med najboljšimi zaposlovalci

Ljubljana, 9. Februar 2010. Visokotehnološko podjetje XLAB se je uvrstilo med sedmerico najboljših zaposlovalcev leta 2009 v kategoriji malih podjetij. Izbor Zlata nit za najboljšega zaposlovalca leta že tretje leto zapored organizira časopisna družba Dnevnik, častni pokrovitelj projekta pa je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS.

Zlata nit je projekt, ki raziskuje zadovoljstvo zaposlenih v podjetju in inovativnost podjetja ter razkriva dobre poslovne prakse uspešnih slovenskih podjetij. Poleg uspešnosti poslovanja, ki prinaša 20 odstotkov končne ocene, so glavna merila za uvrstitev med finaliste, izsledki raziskave, ki jo je raziskovalni center opravil prek anketiranja zaposlenih v sodelujočih podjetjih. Letos je vprašalnike, ki zrcalijo kakovost odnosov med zaposlenimi in delovno klimo v podjetju, rešilo 8014 zaposlenih.

Ustanovitelji podjetja XLAB d.o.o. so ob ustanovitvi sprejeli izziv ustvariti demokratično podjetje z učečo se organizacijsko kulturo, osnovano na znanju in pozitivnih moralnih vrednotah. Zaposlitev v podjetju XLAB d.o.o. običajno za ljudi ne predstavlja zgolj službe, temveč vključitev v socialno omrežje visoko izobraženih raziskovalcev in razvijalcev. Zelo pomembne postavke so sproščenost, enakopravnost, odkrit dialog ter nenehna možnost izobraževanja.

Uvrstitev med sedem najboljših zaposlovalcev med manjšimi podjetji, kjer je konkurenca najvišja, potrjuje, da je XLAB-u uspelo oblikovati prijetno in spodbudno delovno okolje za vse zaposlene, kar bistveno vpliva tudi na uspešnost podjetja, ki s svojimi dosežki vztrajno niza uspehe tako v Sloveniji kot v tujini.

Razglasitev zmagovalcev Zlate niti 2009 bo 18. marca na Ljubljanskem gradu.

O podjetju XLAB:

Visokotehnološko podjetje XLAB d.o.o., redni član Tehnološkega parka Ljubljana, od svoje ustanovitve leta 2001 do danes beleži visoko rast in se uvršča med eno izmed najbolj uspešnih slovenskih razvojnih IT podjetij. K uspešnosti XLABA prispevajo njegov raziskovalni oddelek (slovenski in evropski raziskovalni projekti na področju porazdeljenih računalniških sistemov in peer-to-peer mrež, vizualizacija in analiza prostorskih podatkov), oddelek za razvoj spletnih komunikacijskih orodij, ki temeljijo na načelih računalništva v oblaku (programske rešitve za delo na daljavo) ter oddelek za razvoj programske opreme v medicini (3D vizualizacija in obdelava medicinskih slik).Podjetje XLAB d.o.o. je močno izvozno usmerjeno, saj je v devetih letih poslovanja zabeležilo v povprečju 71 odstotkov vseh prihodkov in subvencij na trgih izven Slovenije.