O-STA

Microsoft opozarja na zaključek podpore za Windows XP SP2, Windows 2000 Server in Windows 2000 Professional

Microsoft opozarja uporabnike operacijskih sistemov Windows XP z drugim servisnim paketom (SP2), Windows 2000 Server in Windows 2000 Professional, da se za te izdelke 13. julija 2010 izteče obdobje zagotavljanja podpore. Še prej, 13. aprila, se bo zaključilo tudi obdobje zagotavljanja podpore za operacijski sistem Windows Vista brez nameščenih servisnih paketov (RTM). Uporabniki po koncu podpornega obdobja ne bodo več prejemali rednih brezplačnih varnostnih posodobitev, kar bi lahko zmanjšalo varnost uporabe računalnikov, zato Microsoft svetuje čim prejšnjo nadgradnjo na najnovejše servisne pakete ali nove različice operacijskih sistemov Windows.

V nenehnih prizadevanjih, da bi izboljšal svojo programsko opremo, Microsoft za vse ugotovljene težave redno izdaja posodobitve in popravke. Številne popravke redno združuje v servisne pakete, ki jih je zelo preprosto namestiti. Ko izide nov servisni paket za operacijske sisteme Windows, Microsoft še 24 mesecev zagotavlja podporo tudi za prejšnji servisni paket. V kolikor uporabniki do takrat ne namestijo novega servisnega paketa, jim Microsoftova podpora, vključno s popravki varnostnih ranljivosti, ni več na voljo. Microsoft zato priporoča, da uporabniki še pravočasno pregledajo in namestijo najnovejše servisne pakete, da bodo njihovi računalniki posodobljeni z najnovejšimi varnostnimi posodobitvami.

Uporabnikom operacijskega sistema Windows XP SP2 se priporoča čim prejšnja nadgradnja na tretji servisni paket (SP3) ali operacijski sistem Windows 7. Za uporabnike operacijskega sistema Windows Vista je na voljo drugi servisni paket (SP2). Uporabnikom operacijskega sistema Windows 2000 Server se priporoča nadgradnja na Windows Server 2008 R2. Servisne pakete je mogoče namestiti prek funkcije za samodejno posodabljanje ali z ročnim prenosom paketa s spletne strani Windows Update.

Z namestitvijo najnovejših servisnih paketov ali nadgradnjo na Windows 7 bo uporabnikom na voljo hitrejša, zanesljivejša in sodobnejša izkušnja osebnega računalništva. Microsoft za večjo varnost priporoča tudi namestitev spletnega brskalnika Internet Explorer 8. Več informacij o življenjskem ciklu Microsoftovih izdelkov je na voljo na naslovu http://support.microsoft.com/lifecycle/.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100