O-STA

NIKE predstavil opremo za državne reprezentance za 2010, ki omogoča boljšo igro ob manjših vplivih na okolje

Dresi, ki jih bodo reprezentance nosile v Južni Afriki in bodo naprodaj, so narejeni iz 100% recikliranega poliestra, kar je preprečilo odlaganje 13 milijonov plastenk na odlagališča.

LONDON--(BUSINESS WIRE)-- Številni vodilni svetovni igralci, kot so Cristiano Ronaldo, Robinho in Ji-Sung Park, bodo na igrišče v Južni Afriki to poletje stopili v najbolj okolju prijazni in tehnološko napredni športni opremi v zgodovini nogometa. Prvič v zgodovini bodo državne reprezentance, ki jih opremlja NIKE, vključno z Brazilijo, Portugalsko in Nizozemsko, nosile drese narejene izključno iz recikliranega poliestra. Vsak od njih bo narejen iz do osmih recikliranih plastenk. Nike je predstavil nove drese državnih reprezentanc na svetovnem medijskem dogodku v stari elektrarni Battersea Power Station v Londonu, kjer so bili navzoči številni nogometaši.

"To poletje v Južni Afriki bo NIKE nogometašem dal prednost z najnovejšim in najbolj inovativnim izdelkom za največje igralce," je povedala Charlie Denson, predsednica Nike Brand. "Z današnjim dnem športnike opremljamo z novimi dresi, ki ne le dobro zgledajo in pomagajo pri igri, ampak so tudi narejeni iz recikliranih materialov in je zato njihov vpliv na okolje manjši."

Za izdelavo športne opreme za državne reprezentance za 2010 so NIKE-jevi dobavitelji materialov zbrali odvržene plastenke s smetišč na Japonskem in Tajvanu, ki so jih potem stopili in predelali v prejo, iz katere so stkali blago za drese.

Ta postopek privarčuje surovine in zmanjša porabo energije do 30% v primerjavo z izdelavo novega poliestra. Z uporabo recikliranega poliestra za svojo novo kolekcijo reprezentančnih dresov je NIKE preprečil odlaganje skoraj 13 milijonov plastenk na smetiščih, kar je skoraj 254.000 kilogramov poliestra. S to količino bil lahko pokrili več kot 29 nogometnih igrišč. Če bi plastenke, ki so bile uporabljene za izdelavo dresov, postavili drugo poleg druge, bi bila vrsta dolga več kot 3.000 kilometrov, kar je več kot celotna obala Južne Afrike.

Oprema državnih reprezentanc je pomemben korak k cilju napraviti vse NIKE izdelke bolj vzdržne.

Poleg tega je bila oprema državnih reprezentanc oblikovana z mislijo na kulturo in identiteto držav. NIKE razume ponos, ki ga športniki občutijo, ko igrajo za svojo državo, zato je oprema vsake reprezentance oblikovana tako, da predstavlja dediščino in edinstveno nogometno kulturo devetih državnih reprezentanc.

Inovacije pri opremi

Upoštevati okolje ne pomeni žrtvovanja inovativnih elementov za boljšo igro. Za svetovno prvenstvo to poletje je bila oprema oblikovana tako, da bodo igralci bolj suhi, da jim bo hladneje in bolj udobno, kar jim bo omogočilo vzdrževanje optimalne telesne temperature in kar najboljšo igro.

Izboljšan material NIKE Dri-Fit, ki je 15% lažji od prejšnjih NIKE materialov za športno opremo, pomaga igralcem, da ostanejo suhi tako da odvaja znoj na zunanjo stran oblačila, kjer izhlapi. Prezračevalni coni sta nameščeni na vsaki strani majice, kar izboljša dihanje materiala, te pa so združene z materialom, ki izboljša pretok zraka za do 7% v primerjavi s prejšnjo opremo. Zrak sedaj lahko prehaja mimo igralčevega celotnega trupa in ga tako še bolj hladi. Ti prezračevalni coni sta narejeni iz do 200 drobnih, lasersko narejenih luknjic, ki jih podpira inovativna NIKE tehnologija izdelave, ki prepreči trganje brez zmanjšanja pretoka zraka.

NIKE kratke hlače imajo dodatne prezračevalne cone pod pasom in blizu spodnjega dela hrbtenice, tako da bo ta del, ki je nagnjen k močnemu potenju, sedaj občutno bolj suh.

Nova, dvojno tkana struktura dresov jim ne daje le bolj uglajen videz in 10% boljšo raztegljivost kot pri prejšnjih NIKE dresih državnih reprezentanc, ampak tudi omogočajo novo dinamično prileganje, ki sledi naravnim linijam telesa, pri tem pa še vedno dovoljuje maksimalen pretok zraka in gibanje.

Igralci bodo lahko svoje reprezentančne drese uporabljali tudi skupaj z enkratnimi prednostmi NIKE Pro Combat. Z izdelanim sistemov oblačenja, Pro Combat vključuje podhlače Slider and Impact za dodatno zaščito proti lažjim udarcem in odrgninam, skupaj s termo podmajico, ki vratove igralcev varuje v težkih razmerah.

Države, ki bodo v Južni Afriki nosile NIKE reprezentančne drese, so: Brazilija, Nizozemska, Portugalska, ZDA, Južna Koreja, Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Slovenija.

Dresi državnih reprezentanc za igre v gosteh so na voljo od 25. februarja naprej, dresi za igre doma pa bodo na voljo od 1. maja naprej v lokalnih prodajalnah Nike ter preko spleta na nike.com in nikefootball.com.

Za več informacij, vključno z multimedijskimi vsebinami, obiščite www.nikemedia.com.

O podjetju NIKE

NIKE, Inc., (NYSE:NKE) s sedežem v bližini Beavertona v ameriški zvezni državi Oregon, je vodilni oblikovalec, trgovec in distributer izvirne športne obutve, oblačil, opreme in dodatkov za široko paleto športov in aktivnosti. Med hčerinska podjetja v polni lasti NIKE spadajo Converse Inc., ki oblikuje, trži in distribuira športno obutev, oblačila in opremo; Cole Haan, ki oblikuje, trži in distribuira luksuzno obutev, torbice, dodatke in plašče; Umbro Ltd., vodilna nogometna blagovna znamka iz Velike Britanije; in Hurley International LLC, ki oblikuje, trži in distribuira akcijsko-športno in mladinsko obutev, oblačila in opremo. Za več informacij obiščite spletno stran www.nikebiz.com.

Fotografije in multimedijska galerija so dostopni na: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6188931&lang=en

Kontakti:

Direktor za komunikacijo pri NIKE
Claire Parnell
Pisarna v Londonu: +44 (0)207 578 0653

Vir: NIKE, Inc.

US:

Nike US Media Relations: +1-212-367-4447