O-STA

Vital Voices in Avon sklenila partnerstvo za končanje nasilja nad ženskami po svetu

Iniciativa vključuje donacijo v višini 1,2 milijona ameriških dolarjev Avonovega Sklada za ženske in Avon Products, Inc. za financiranje novih programov za trajno rešitev najhujših oblik nasilja po svetu: spolnega nasilja, nasilja v družini in trgovanja z ljudmi.

Washington, DC (10. marec 2010) - Vital Voices (www.vitalvoices.org) in Avonov Sklad za ženske (www.avonfoundation.org) sta danes objavila sklenitev Svetovnega partnerstva za končanje nasilja nad ženskami in novo sodelovanje z U.S. State Departmentom za boj proti najbolj uničujočim oblikam nasilja nad ženskami in zagotavljanje pravic za ženske in deklice po vsem svetu. Za rešitev skoraj ene milijarde žensk po svetu, ki v svojem življenjskem obdobju doživijo nasilje, se bo Svetovno partnerstvo ukvarjalo z raziskovalno dejavnostjo kot tudi iskanjem in razreševanjem problemov na način, ki upošteva lokalna kulturno občutljiva okolja.

Za delovanje Svetovnega partnerstva sta Avon in Avon Foundation for Women namenila 1.200.000 ameriških dolarjev donacije organizaciji Vital Voices. Delegacije ekspertov iz 15 držav, ki prihajajo iz različnih področij - poslovnega, vladnega, pravniškega, nevladnih organizacij, medijskih hiš, akademskega okolja in drugod, bodo predstavile svoje poglede, iskale možnosti za skupno delovanje in rešitve v različnih kulturnih okoljih, ki predstavljajo bariere pri tovrstnem delovanju. Vital Voices in Avonov Sklad za ženske bosta podprla te delegacije tudi pri regionalnih programih v njihovih državah s sredstvi za enoletno delovanje.

Alyse Nelson, predsednica Vital Voices je dejala, da je problem nasilja nad ženskami že predolgo zamolčan. "Če vemo, da je vsaj tretjina žensk žrtev nasilja v nekem svojem življenjskem obdobju, potem je očitno, da temu problemu nikoli in nikjer po svetu doslej nismo posvečali dovolj pozornosti. Mnogokje so službe in organizacije za pomoč žrtvam preslabo financirane ali slabo organizirane, v mnogih državah ni zakonodaje, ki bi ščitila ženske, ali pa je enostavno ne upoštevajo in ne izvajajo. Gospodarska škoda zaradi nasilja v družini, spolnega nasilja ali trgovine z ljudmi se ocenjuje v bilijardah dolarjev. Resnično bo to od nas zahtevalo vso predanost in sodelovanje vseh držav, da bomo našli prave rešitve za vsako različno okolje, predvsem našli trajne, kulturi določenega področja sprejemljive rešitve."

Andrea Jung, predsednica in izvršna direktorica Avon Products Inc., je dodala: "Skrajni čas je, da se soočimo s tem svetovnim problemom. Avon je s svojimi 6 milijoni predstavnic v več kot 100 državah po vsem svetu največji generator ekonomske priložnosti za ženske na zemeljski obli. Iz prve roke lahko povemo, da se ženske lahko izvijejo iz zanke nasilja, če so ekonomsko neodvisne. In ker smo osebno povezani z ženskami, čutimo za svojo dolžnost in odgovornost, da smo partner v iskanju inovativnih rešitev za končanje epidemije nasilja nad ženskami".

Kot del Avonovega trajnega sodelovanja v podpori te problematike je Reese Witherspoon, globalna ambasadorka in častna predsednica Avonovega Sklada za ženske, danes predstavila nov Avonov humanitarni proizvod za boj proti nasilju nad ženskami - prstan, ki se kot tretji proizvod za ta namen pridružuje zapestnici (lansirani 8.3.2008) in ogrlici z znakom neskončnosti (lansirani 8.3.2009). Z zapestnico in ogrlico z znakom neskončnosti smo doslej po svetu zbrali 8 milijonov dolarjev. Prstan za boj proti nasilju nad ženskami se bo prodajal v 45 državah po svetu, celoten izkupiček od prodaje se nakaže za programe proti nasilju nad ženskami.

"Za nas ni nič bolj pomembno od tega, da ženskam in deklicam širom sveta zagotovimo varnost. Problem je tako v nebo vpijoč, da moramo delovati združeni in najti način, kako ga zaustaviti," je dejala Reese Witherspoon. "Zato pozdravljam to novo partnerstvo in se veselim novih načrtov za končanje nasilja nad ženskami."

Vital Voices to leto praznuje 10. obletnico delovanja. V teh 10 letih je razvil programe za zagotovitev varnosti in pravice za ženske v več kot 50 državah po svetu.

Avon Foundation for Women je leta 2004 pokrenil projekt Spregovori proti nasilju v družini, iz katerega so bile financirane razne organizacije, delujoče na področju nasilja, osveščanja, preventivnih programov in direktne pomoči žrtvam. V teh nekaj letih je Avon globalno zbral čez 16 milijonov dolarjev za boj proti nasilju nad ženskami.

MEDIA KONTAKT:

Dara Jovanović

Dara.jovanovic@avon.com

031 651 371

Avon, Vodovodna 99, 1000 Ljubljana