O-STA

Italijani so izbrali Ljubljano

Po podatkih, ki jih zbiramo v Zavodu za turizem Ljubljana in obsegajo število obiskovalcev, ki prihajajo v Turistično informacijska centra v Ljubljani s ciljem, da pridobijo dodatne turistične informacije, smo imeli v Ljubljani v enajstih mesecih letošnjega leta skoraj 113.000 obiskovalcev, kar je skoraj 40.000 obiskovalcev več, kot v enakem obdobju lani.

Prevladoval je obisk tujcev, saj jih je bilo kar za 75,5 % več, kot lani, število domačih obiskovalcev pa je napram lani poraslo za 17% . Kumulativno gledano je število obiskovalcev v letošnjih enajstih mesecih poraslo za 54%.

Praznično okrašena Ljubljana tudi v mesecu decembru privablja številne turiste. Pravljični Miklavžev sprevod, ki je bil 5.12. v Ljubljani, si je ogledalo veliko Ljubljančanov, pa tudi tistih, ki so prišli iz drugih krajev Slovenije, prijetno pa so bili presenečeni tuji turisti, ki se te dni že nahajajo v naši prestolnici.
Po podatkih, ki so nam jih posredovali hotelirji, bodo v prazničnih dneh decembra v Ljubljani prevladovali italijanski gostje, ki se odločajo tako za silvestrovanje v hotelih, kjer jim pripravljajo zanimive programe, kot tudi na prostem, kjer je Mestna občina Ljubljana pripravila tri različne programe silvestrovanj, namenjene različnim ciljnim skupinam. Medtem, ko se bodo na Kongresnem trgu zabavali predvsem mladi, je Prešernov trg namenjen tistim, ki pričakujejo bolj svečan program, ljubitelji jazza pa bodo prišli na svoj račun na Mestnem trgu.

Ljubljanski hoteli so za praznične dni ob novem letu dobro zasedeni. V hotelih Austrotel in Turist so že povsem zasedeni (v celoti z italijanskimi gosti), 80% zasedenost, prav tako z Italijani, beležijo v M hotelu in hotelu Slon Best Western, v ostalih hotelih pa imajo še nekaj prostora oziroma čakajo na potrditve skupin, ki so izvedle tako imenovane predrezervacije. Poleg italijanščine bo na ljubljanskih cestah moč slišati še angleško in špansko govorico, nekaj gostov pa prihaja tudi iz sosednje Hrvaške.

Lepo okrašena Ljubljana in številne prireditve, ki jih Mestna občina Ljubljana organizira v decembru, so poleg dobrega počutja tujih gostov, za kar poskrbijo ljubljanski hotelirji in pa občutka varnosti, ki postaja vse bolj pomemben, glavni razlogi za velik obisk tujcev, ki se v Ljubljano radi vračajo.

Edina pripomba, ki jo lahko slišimo od tujcev, ki povprašujejo po novoletni ponudbi v Ljubljani, se nanaša na malo število gostinskih lokalov, ki bodo na Silvestrovo odprti in kjer bo mogoče pričakati leto 2002 brez obveze, da bi vplačali silvestrsko večerjo.