O-STA

NOVOSTI IZ ZAVODA ZA TURIZEM LJUBLJANA – OBVESTILO ZA JAVNOST

1. Barbara Vajda imenovana za direktorico Zavoda za turizem Ljubljana

Upravni odbor Zavoda za turizem Ljubljana je 27. marca imenoval Barbaro Vajda za direktorico Zavoda za dobo štirih let. Sočasno je Upravni odbor sprejel njeno vizijo in program dela Zavoda za obdobje 2002 - 2006.


2. Med velikonočnimi prazniki močno povečan obisk Ljubljane

V obeh Turistično-informacijskih centrih so med letošnjimi velikonočnimi prazniki zabeležili močno povečan obisk tujih turistov. Od petka, 29. marca, do vključno ponedeljka, 1. aprila, je TIC obiskalo več kot 1600 gostov, kar predstavlja 73% povečanje v primerjavi z lanskimi velikonočnimi prazniki (13. – 16. april 2001).
Obet za dobro turistično sezono potrjujejo tudi podatki o obisku TIC za prvo trimesečje letošnjega leta. Od januarja do vključno marca je TIC obiskalo 18.497 gostov, 44% več kot v enakem obdobju leta 2001 in 103% več kot v prvem trimesečju leta 2000.


3. Delo turističnih društev v okviru čistilne akcije 'Za lepšo Ljubljano'

Turistično društvo Proga 13 načrtuje širšo čistilno akcijo v soboto, 13. aprila. V drugem tednu aprila bodo organizirali delavnico izdelovanja proizvodov iz odpadnega materiala, kateri bo sledila razstava izdelkov.

Turistično društvo Šmarna gora-Tacen pripravlja večjo akcijo čiščenja brežine Save, ki bo potekala v soboto, 6. aprila. Okoli dvesto članov dveh ribiških družin bo v sklopu akcije čistilo bregove od Tacenskega mostu do Goričan ter do izliva Ljubljanice v Savo.
Sporočili so nam, da so v akcijo že nekaj časa vključeni tudi planinci, pridružili pa se bodo še taborniki, člani Policijske akademije in upokojenci.

Iz Turističnega društva Zalog sporočajo, da že potekajo manjše, individualne čistilne akcije, saj so razdelili že večje število vreč in rokavic. Preko informiranja in propagiranja javnih akcij pa bodo poskušali vzpodbuditi še večje število ljudi, da bi se jih pridružili v dveh organiziranih akcijah, ki bosta potekali 13. in 20. aprila. V čistilno akcijo se vključujejo vrtci, šole in vrtičkarji, poteka pa tudi koordinacija z društvi, predstavniki velikih tovarn in turističnimi kmetijami.

Turistično društvo 'Lipa' Dravlje bo krajane opomnilo na čistilno akcijo preko obvestila, katerega bo turistični podmladek raznašal po domovih; v posebni akciji pa bodo odstranili travo in grmovje iz ploščadi med Kunaverjevo, Smrtnikovo in Klopčičevo ulico.

Turistično društvo Barje pripravlja v soboto, 13. aprila, širšo akcijo, ki bo potekala cel dan in kateri se bosta pridružila Prostovoljno gasilsko društvo Barje in Lovska družila Tomišelj.

Turistično društvo Moste-Polje je že zaključilo z večino čistilnih akcij. Za naslednji teden načrtujejo še eno večjo skupno akcijo, v kateri bodo očistili dolino Panške reke. Uspešno so že odstranili odpadke na Urhu, pri fužinskem mostu ter na parkirišču pred pokopališčem Sostro. Krajane so pozvali k sodelovanju preko oglasa v svojem glasilu, ki je naletel na velik odziv.

Turistično društvo Zadvor bo od 22. marca do 22. aprila, v času trajanja akcije 'Za lepšo Ljubljano', organiziralo štiri čistilne akcije, ki bodo potekale vsako soboto. Očistili bodo okolico Turističnega društva, trim stezo, spominska obeležja in sprehajalne poti, dolino Konjščice in potok Dobrunjščico.

Turistično društvo Zelena jama bo akcije prav tako priredilo ob sobotah, javnost pa bodo informirali in spodbujali k vključevanju preko članka, oglasa ter plakatiranja.

Turistično društvo Zajčja dobrava bo očistilo krajinski park 'Zajčja dobrava' in prostor ob obrežju reke Save od Šentjakobskega mostu proti čistilni napravi ter poskrbelo za odstranitev dotrajanih avtomobilov in bele tehnike.

Turistično društvo Koseze bo čistilno akcijo organiziralo v soboto, 6. aprila v gozdu ob zahodni obvoznici, ki je še posebno onesnažen z večjimi kosovnimi odpadki in odsluženimi avtomobili. V akcijo bodo poskušali pritegniti tudi lastnike gozdov, pri odstranjevanju večjih kosovnih odpadkov pa jim bodo pomagali kmetje iz Kosez s traktorjem.

Turistično društvo Ljubljana Šiška želi v čim večji meri pritegniti k sodelovanju v akciji, katero organizirajo, še druga društva, šole in vrtce.

15. aprila ŠOU prireja čistilno akcijo na Rožniku.

V čistilnih akcijah ves čas sodeluje AIDS Fundacija Robert, ki odstranjuje igle. Za naslednji teden načrtujejo večjo akcijo.

V soboto, 20. aprila, od Špice do Tromostovja poteka ekološka akcija Društva za podvodne aktivnosti, pri kateri bodo sodelovala tudi sorodna potapljaška in druga društva iz Slovenije in tujine.