O-STA

Internet Explorer 8 s certifikatom nemške organizacije TÜV

Nemška organizacija TÜV (Technischer Überwachungs-Verein) je Microsoftovemu spletnemu brskalniku Internet Explorer 8 podelila certifikat, ki potrjuje, da brskalnik izpolnjuje visoke standarde na področju podatkovne varnosti, zasebnosti in skladnosti z zakonodajo. TÜV, neodvisna organizacija, ki se ukvarja s preverjanjem varnosti vseh vrst izdelkov, je v postopku certifikacije pregledala in ovrednotila ključne varnostne funkcije Internet Explorerja 8. Ta po mnenju preizkuševalcev postavlja nova merila glede varnosti v sodobnih spletnih brskalnikih.

Microsoft je, da bi pridobil objektivno oceno varnosti spletnega brskalnika Internet Explorer 8 (www.ie8.si), organizaciji TÜV Trust IT zaupal pregled ključnih varnostnih funkcij. TÜV je namreč razvil učinkovito metodologijo preizkušanja različnih vidikov podatkovne varnosti, zasebnosti in skladnosti z zakonodajo, ki omogoča temeljit pregled skladnosti z najvišjimi varnostnimi standardi tudi v primerih, ko izdelek uporabljajo manj vešči uporabniki.

"Internet Explorer 8 nas je v celoti prepričal," je povedal Detlef Henze, generalni direktor organizacije TÜV Trust IT. "V primerjavi s prejšnjimi različicami prinaša Internet Explorer 8 pomembne izboljšave na področju internetne varnosti in postavlja nov standard za sodobne spletne brskalnike."

Seznam postopkov za pridobitev certifikata, ki so ga določili pri organizaciji TÜV Trust IT, sestavljajo tehnična analiza programske opreme, organizacijski pregled razvoja programske opreme in podatkovne varnosti ter ugotavljanje skladnosti z zakonodajnimi zahtevami. Internet Explorer 8 izpolnjuje vse zahteve, tako na področju tehnične implementacije funkcij za varovanje pred grožnjami kot pri organizacijski strukturi in postopkih, usmerjenih v stalno zagotavljanje in krepitev visoke varnostne ravni. Tehnični pregled je obsegal vrednotenje različnih konfiguracijskih možnosti, internih varnostnih mehanizmov, šifrirnih metod, postopkov posodabljanja in integracijo z dodatki ter drugimi zunanjimi varnostnimi programi. Pregled je vključeval tudi razvoj programske opreme in procese vzdrževanja, ki omogočajo hitro in učinkovito odpravljanje odkritih varnostnih ranljivosti.

Izredna varnostna posodobitev za Internet Explorer 6 in 7

Microsoft uporabnikom, ki uporabljajo Internet Explorer 6 ali 7, priporoča čim prejšnjo nadgradnjo na najnovejšo različico spletnega brskalnika, saj lahko le tako izkoristijo vse napredne varnostne funkcije. Za najvišjo varnost uporabe interneta je prav tako potrebno redno nameščanje varnostnih posodobitev prek funkcije za posodabljanje, ki je del operacijskih sistemov Windows.

"Internet Explorer 8 prinaša celovit pristop k spletni varnosti in zasebnosti z novimi varovalkami pred škodljivimi spletnimi stranmi, krajo občutljivih osebnih podatkov in nameščanjem škodljivih programov," je povedal Primož Kern, vodja za izdelke Windows v slovenski podružnici Microsofta. "Uporabnikom zato zelo priporočamo nadgradnjo na najnovejšo različico našega spletnega brskalnika."

Microsoft je ta teden izdal novo izredno varnostno posodobitev za ranljivost v spletnih brskalnikih Internet Explorer 6 in 7. Uporabnikom se priporoča čim prejšnja namestitev posodobitve ali nadgradnja na Internet Explorer 8, v katerem ta ranljivost ni bila odkrita. Izredna posodobitev prav tako odpravlja devet drugih predhodno odkritih ranljivosti v več različicah Internet Explorerja.

Dodatno varnost zagotavlja tudi Microsoftova brezplačna varnostna rešitev Security Essentials, ki jo je mogoče prenesti s spletne strani www.varuj.info. Rešitev Security Essentials je letos februarja prejela nagrado revije PC Advisor za najboljšo brezplačno programsko opremo, ima pa tudi certifikat neodvisnih laboratorijev West Coast Labs.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100