O-STA

Nov val Microsoftovih razvojnih orodij in tehnologij

Microsoft je v okviru svetovne predstavitve, sestavljene iz 150 dogodkov za razvijalce po celem svetu, najavil dostopnost integriranega razvojnega okolja Visual Studio 2010 in ogrodja .NET Framework 4 ter napovedal izdajo tehnologije Silverlight 4 še v tem tednu. Predstavljen val novih razvojnih orodij in tehnologij bo olajšal razvojne procese in razvijalcem omogočil razvoj visokokakovostnih aplikacij tudi za nove platforme, kot so mobilni telefoni Windows Phone 7 in platforma za računalništvo v oblaku Windows Azure.

Dostopnost izdelkov in rešitev, ki temeljijo na tem novem valu tehnologij, je že napovedalo približno 50 partnerjev, kot so Micro Focus, Quest Software, Telerik in Developer Express. Z izdajo izdelka Visual Studio 2010 bodo razvijalcem na voljo partnerske razširitve najhitreje doslej.

"Veseli nas, da lahko skupaj z razvijalci po celem svetu praznujemo predstavitev okolja Visual Studio 2010," je dejal Bob Muglia, predsednik Microsoftove skupine za strežniške izdelke in orodja. "Pri razvoju te izdaje so bile ključne povratne informacije uporabnikov in partnerjev. Funkcionalnosti Visual Studia 2010, ogrodja .NET Framework 4 in Silverlighta 4 ustvarjajo zmogljivo in edinstveno kombinacijo, ki razvijalcem odpira nove priložnosti za razvoj aplikacij, ki izkoriščajo prednosti novih in obstoječih naprav ter tudi prihajajočih platform, kot so storitve računalništva v oblaku."

Izboljšave za vsakogar

Visual Studio 2010 in .NET Framework 4 prinašata novosti za vsakogar. Nov urejevalnik, ki sedaj uporablja Windows Presentation Foundation, nudi bolj prilagodljivo, s funkcijami bogato okolje, ki podpira koncepte, kot je uporaba več računalniških zaslonov. To razvijalcem omogoča, da uporabljajo en zaslon za kodo, drugega za načrtovanje uporabniškega vmesnika, na tretjem pa prikazujejo strukturo podatkovne zbirke.

S pomočjo najnovejših izdelkov lahko razvijalci uporabijo obstoječe znanje pri razvoju več vrst aplikacij kot kdajkoli prej. Vgrajena podpora za upravljanje operacijskega sistema Windows 7 z dotikom in vmesnika s trakom ("Ribbon") zagotavlja končnim uporabnikom vrhunske izkušnje. Razvijalci imajo prvič na voljo dostop do funkcionalnosti SharePoint, ki so del integriranega razvojnega okolja Visual Studio. Orodja za Windows Azure olajšajo razvoj, razhroščevanje, preizkušanje in nameščanje aplikacij računalništva v oblaku iz poznanega okolja. Vgrajena podpora za ASP.NET Model-View-Controller daje razvijalcem možnost ločenega posodabljanja videza in ključne poslovne logike spletnih aplikacij. Razvijalci za naprave Windows Phone 7 bodo s pomočjo Visual Studia 2010 in integriranih zasnov telefonov lahko razvili vrhunske mobilne aplikacije. Silverlight 4 ustvarja povsem nov način za zagotavljanje privlačnih aplikacij, ki delujejo v spletnem brskalniku in izven njega.

Za boljše odzivanje na rast kompleksnosti razvoja programske opreme nudi Visual Studio 2010 zmogljiva orodja za celotne razvojne skupine. IntelliTrace, "časovni stroj" za razvijalce in preizkuševalce, odpravlja hrošče, ki jih ni mogoče ponoviti s ponovitvijo določenih korakov ("nonreproducible bugs"), z zapisovanjem izvajanja aplikacije in ponovitvijo hrošča, s čimer ga lahko preizkuševalci tudi dokončno odpravijo.

.NET Framework 4 razširja podporo za industrijske standarde, jezike in visokozmogljive vmesniške aplikacije, vključno s paralelnim programiranjem in sočasno namestitvijo z ogrodjem .NET Framework 3.5. Z rešitvijo .NET Framework 4 Client Profile je bila velikost izvajalnega okolja zmanjšana za 80 odstotkov.

Silverlight 4, ki bo objavljen na spletu še ta teden, nudi zmogljive funkcije za večpredstavne in poslovne aplikacije, ki razvijalcem omogočajo zagotavljanje privlačnih izkušenj na spletu in izven njega. Nove funkcije v Silverlightu 4 vključujejo zmožnosti za delovanje izven spletnega brskalnika, izboljšave za razvijalce poslovnih aplikacij in več kot 60 prilagodljivih gradnikov za bogate, interaktivne aplikacije.

Več informacij o Visual Studiu 2010 je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/visualstudio.

Več informacij in prenos ogrodja .NET Framework je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/net/.

Več informacij o Silverlightu 4 je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/silverlight.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100