O-STA

Microsoftov nagradni fotografski natečaj - Slovenija v tretji dimenziji

Slovenska podružnica Microsofta ob 15. obletnici delovanja prireja nagradni fotografski natečaj. Tematika nagradnega natečaja je slovenska kulturna dediščina z najrazličnejših zornih kotov. Organizatorji k sodelovanju vabijo slovenske osnovne in srednje šole ter posameznike, ki se bodo potegovali za praktične nagrade. Tekmovanje bo potekalo do 17. maja 2010, več informacij pa je na voljo na naslovu www.microsoft15let.si.

Microsoft Slovenija vabi vse slovenske osnovne in srednje šole k sodelovanju, raziskovanju slovenske kulturne dediščine in k nadgradnji znanja uporabe digitalnega fotografskega aparata in poznavanju programskih orodij, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Projekt je podprlo tudi Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije.

"Prepričani smo, da smo s slovenjenjem naših operacijskih sistemov in druge programske opreme obogatili tudi slovensko kulturno dediščino," je dejal Matej Potokar, generalni direktor slovenskega Microsofta. "Ob naši 15. obletnici zato vabimo vse navdušene fotografe k sodelovanju na natečaju, ki bo omogočil, da si bomo bogastvo slovenske kulturne dediščine s pomočjo naše tehnologije Photosynth lahko ogledali na spletu tudi v treh dimenzijah."

Za sodelovanje na natečaju je fotografije potrebno naložiti na spletno stran www.photosynth.com. Strokovna žirija v sestavi:

- Arne Hodalič, predsednik komisije

- Blaž Peršin, direktor Mestnega muzeja Ljubljana,

- Oliver Zofič, predstavnik Microsofta Slovenija

- Deidra Jovanović, art direktorica na agenciji Formitas,

bo med prijavljenimi deli izbrala zmagovalca v kategoriji osnovnih in srednjih šol. Izbor za zmagovalca med posamezniki pa bodo lahko izbrali obiskovalci spletne strani www.microsoft15let.si.

Photosynth

Microsoftova tehnologija Photosynth omogoča, da s pomočjo analize več fotografij istega motiva samodejno ustvarimo interaktivni 3D-pogled, ki ga je mogoče izmenjati z drugimi prek spleta. Gre za rezultat sodelovanja med Microsoftovo raziskovalno enoto Microsoft Research in Univerzo v Washingtonu. Photosynth so med drugimi uporabili pri televizijski mreži CNN ob predsedniški inavguraciji Baracka Obame, kjer so združili številne fotografije, ki so jih posredovali prisotni na dogodku. Rezultat si je mogoče ogledati na naslovu http://edition.cnn.com/SPECIALS/2009/44.president/inauguration/themoment/.

Slovenska podružnica Microsofta v letošnjem fiskalnem letu, ki traja od 1.7. 2009 do 30.6. 2010, praznuje 15. obletnico delovanja. Microsoft je na slovenski trg uradno stopil leta 1994. Od takrat se je iz podružnice s samo tremi zaposlenimi razvil v srednje veliko podjetje. Skupaj s partnersko mrežo, v kateri danes sodeluje več kot 800 podjetij, je ena od gonilnih sil slovenskega gospodarstva in razvoja informacijskih tehnologij, saj je po podatkih raziskovalne hiše IDC kar 47 odstotkov vseh zaposlenih v slovenski informacijski panogi povezanih z Microsoftom. V podjetju dajejo že od začetka delovanja velik poudarek tudi slovenjenju svojih izdelkov, kar so ponovno potrdili tudi ob nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema Windows 7, ki je slovenskim uporabnikom v domačem jeziku na voljo že od dneva globalne predstavitve.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100