O-STA

Novo Krkino zdravilo za odpravljanje in nadzor zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah

Ljubljana, 22. april 2010 - Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto svoji paleti kakovostnih in učinkovitih veterinarskih izdelkov dodaja zdravilo za odpravljanje in nadzor zunanjih zajedavcev (bolhe, klopi, uši) pri psih in mačkah. Gre za zdravilo na recept fipronil (Fypryst®). Na voljo je v najnovejši farmacevtski obliki, ki jo imenujemo kožne kapljice, stroka pa jo pozna tudi pod imenom "spot-on". Zdravilo v obliki kožnih kapljic je prijazno za uporabnika, tako veterinarja kot lastnika živali, saj je njegova uporaba enostavna. Majhno količino zdravila nanesemo na eno mesto na živali, zaščitimo pa jo v celoti. Kožne kapljice so prelomnica v načinu zaščite živali pred zajedavci.

Fipronil je že več kot desetletje prva izbira veterinarjev za učinkovito nadzor nad bolhami in klopi. Jože Primc, dr. vet. med., direktor programa Veterina, pravi: "Zavedamo se, da je učinkovito odpravljanje zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah zelo pomembno, zato smo se odločili, da izdelamo fipronil. Novo zdravilo proizvajamo na novi, sodobni proizvodnji liniji v Novem mestu." Dodaja še: "Veterinarjem in lastnikom tako ponujamo sodobno, varno in učinkovito zdravilo, ki njihovim psom in mačkam omogoča svobodno gibanje in sprostitev v naravi."

Zunanji zajedavci so predvsem velika nevarnost za naše hišne ljubljenčke, posredno pa tudi za človeka. Zaradi ugrizov bolh lahko postanejo psi in mačke nanje sčasoma alergični. Za večino težav s kožo pri psih in mačkah so krive prav bolhe. Te so tudi vmesni gostitelj pasje trakulje, ki je pogosta pri psih in mačkah. Klopi pa so prenašalci nekaterih zelo resnih bolezni, tako pri živalih kot pri ljudeh. Najpomembnejše bolezni, ki jih odkrivamo pri psih, so lajmska borelioza, erlihioza, anaplazmoza in babezioza. Zanje lahko zboli tudi človek. Ob tem Gregor Mohorič, dr. vet. med., specialist za ljubiteljske živali, poudarja: "Pri psih in mačkah je 95 % vseh praskanj povezanih z bolhami, zato je pomembno, da se lastniki zavedajo, da je treba bolhavost zdraviti in preprečevati vse leto in ne zgolj v spomladanskem in poletnem času."

Fipronil je insekticid z edinstvenim načinom delovanja na bolhe in klope. Zadržuje se v lipidnih komponentah kože in dlačnih mešičkov ter se iz njih neprestano izloča v kožo in dlake, s čimer zagotavlja neprekinjeno delovanje. Na ta način deluje na prisotne insekte in pršice. Priznani kinolog Jože Vidic, dr. vet. med., ob tem izpostavlja: "Fipronil je eno najbolj preizkušenih in uveljavljenih zdravil za odpravljanje in preprečevanje zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah. Na trgu je že več kot 10 let in je učinkovito zaščitil več milijonov psov in mačk po vsem svetu."

Krkin fipronil se bo javnosti predstavljal s sloganom Zaščita na pravem mestu, saj želimo, da bi bilo odpravljanje in preprečevanje zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah učinkovito, enostavno in varno tako za hišnega ljubljenčka kot za njenega lastnika.
Za boljše poznavanje uporabe kožnih kapljic ("spot-on") smo ustvarili tudi novo spletno mesto www.klopi-bolhe.com, ki ponuja številne pregledne informacije o lastnostih zunanjih zajedavcev ter načinu njihovega odpravljanja in preprečevanja ter vse ostale informacije, ki jih mora poznati lastnik živali, če želi uspešno zaščititi svojega ljubljenčka.

Več informacij

Anja Lesar, anja.lesar@krka.biz, (01) 475 14 07, GSM 051 641 836