O-STA

Svetovni dan hipertenzije 2010

Ljubljana, 5. maj 2010 - Letošnji svetovni dan hipertenzije bo pod naslovom Primerna teža -normalen krvni tlak potekal v soboto, 8. maja. Povečana telesna teža vpliva na višino krvnega tlaka, zvišan krvni tlak pa je dejavnik tveganja za pojav bolezni srca in žilja (za možgansko kap, srčno kap, srčno popuščanje, ledvično odpoved in druge).

Sekcija za arterijsko hipertenzijo bo ob pomoči Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto, ki je generalna sponzorica, pripravila akcijo merjenja krvnega tlaka mimoidočim v desetih slovenskih mestih - v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Celju, Kopru, Novi Gorici, na Bledu, Jesenicah, v Brežicah in Murski Soboti.Prireditve bodo potekale od 9. do 13. ure.

Namen svetovnega dneva hipertenzije je širiti znanje o krvnem tlaku in javnost seznanjati s pomenom rednega merjenja in z nevarnostmi, ki so povezane z visokim krvnim tlakom.
Zato bodo na svetovni dan hipertenzije v desetih slovenskih mestih postavljeni šotori, v katerih bodo medicinske sestre in dijaki zdravstvenih šol brezplačno merili krvni tlak.

Ljubljana - na Pogačarjevem trgu

Maribor - na Trgu svobode

Novo mesto - v Mercatorjevem centru Cikava

Celje - v Citycentru

Brežice - v Intermarketu

Koper - na ploščadi med hotelom Koper in slaščičarno

Bled - pred trgovsko-poslovnim centrom

Jesenice - v Mercatorjevem centru

Nova Gorica - na Bevkovem trgu

Murska Sobota - v BTC-ju

Obiskovalci bodo na kraju meritve od strokovnih delavcev in zdravnika lahko izvedeli, kaj pomeni izmerjena vrednost krvnega tlaka za njihovo zdravje in kako ukrepati, če jim bodo izmerili zvišan krvni tlak. Več o krvnem tlaku bodo lahko prebrali tudi v knjižicah V skrbi za vaše zdravje, ki jim bodo na voljo. Pred šotori bo potekal še krajši kulturni program.

V naslovu letošnjega svetovnega dneva hipertenzije je izpostavljena primerna teža. Prevelika telesna teža je namreč vse večji svetovni problem, tako pri odraslih kot otrocih.

Seveda vsak lahko preveri, ali ima ustrezno ali povečano telesno težo. Poleg tehtanja je treba upoštevati še obseg pasu in indeks telesne mase (ITM). Priporočen obseg pasu pri odraslem moškem je manj kot 94 cm in pri ženski manj kot 80 cm.

Indeks telesne mase (ITM) je kazalnik posameznikove telesne mase. Izračunamo ga iz telesne mase v kilogramih, ki jo delimo s kvadratom telesne višine v metrih.

Indeks telesne mase (kg/m2)

pod 18,5 zmanjšana telesna masa

18,5 do 24,9 normalna (zdrava) telesna masa

25 do 29,9 čezmerna telesna masa

30 do 39,9 debelost

40 in več huda debelost

Za zdravo telesno težo lahko vsak veliko naredi sam, če se zdravo prehranjuje in je redno telesno aktiven.

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) nastopi neopazno in ne povzroča nobenih značilnih prvih znakov. Prve resne težave se pojavijo šele, ko bolezen že nekaj časa traja in tiho škoduje predvsem srcu, možganom, ledvicam in očem. Zato je pomembno, da si vsak občasno izmeri krvni tlak. Prireditve ob svetovnem dnevu hipertenzije so za to odlična priložnost.

Dodatne informacije

Anja Lesar, telefon 01 475 1407, e-naslov anja.lesar@krka.biz