O-STA

Z zbirko Office 2010 in sorodnimi izdelki v prihodnost storilnosti

Microsoft je najavil, da so poslovnim uporabnikom po celem svetu na voljo izdelki Microsoft Office 2010, SharePoint 2010, Visio 2010 in Project 2010. Več kot 90 milijonov podjetij lahko sedaj uvede izdelke 2010 ter si z rešitvami za lažje povezovanje in sodelovanje, za delo od kjerkoli in na katerikoli napravi ter z boljšim dostopom do pomembnih poslovnih podatkov zagotovi občuten dvig storilnosti ter boljši izkoristek vlaganj v programsko opremo. Prav tako so na voljo nove storitve računalništva v oblaku Microsoft Online Services, ki dajejo IT-oddelkom neverjetno izbiro in prilagodljivost pri nakupu in uvedbi rešitev. Office 2010 bo v slovenskem jeziku predvidoma na voljo septembra.

"Office 2010 in SharePoint 2010 postavljata prihodnost storilnosti," je dejal Stephen Elop, predsednik Microsoftove enote za poslovne rešitve. "Z izdelki 2010 bodo podjetja prihranila, inovirala in rasla, saj bodo njihovi zaposleni lahko delali na osebnih računalnikih, mobilnih telefonih in v brskalniku."

Raziskava "Celoten ekonomski učinek vpeljave Microsoftove integrirane platforme za storilnost" (The Total Economic Impact Of Implementing Microsoft's Integrated Productivity Platform), ki jo je Microsoft naročil pri družbi Forrester Consulting, je ovrednotila izdaje 2010 izdelkov Office, SharePoint, Exchange in Office Communications Server 2007 R2. Forresterjev model Total Economic Impacts (TEI) temelji na štirih temeljih elementih, in sicer stroških, prednostih za celotno organizacijo, prilagodljivosti in tveganjih. Forrester je na temelju intervjujev s strankami sestavil ogrodje TEI za kompozitno organizacijo in ugotovil, da dosega povrnitev naložbe (ROI) 301 odstotek z obdobjem povračila 7,4 meseca po uvedbi. Raziskava je prav tako ugotovila, da kompozitna organizacija v treh letih v povprečju prihrani 13 milijonov USD in več kot 2 delovna tedna na leto.

"V našem nedavnem tehnološkem pregledu smo ovrednotili več konkurenčnih možnosti in za naš nov standard namizne storilnosti izbrali Microsoft Office 2010," je povedal Mark Mastrianni, direktor globalnega licenciranja in nabave tehnologij pri družbi GE. "S to platformo bo imel GE še najprej vrhunsko tehnologijo in jasen načrt razvoja, ki podpira naše poslovne prednosti v naslednjih letih. Zaradi poznanega in za uporabo preprostega vmesnika izdelkov 2010 ter novih orodij, ki omogočajo boljše sodelovanje in dvig učinkovitosti ter storilnosti za naše zaposlene in stranke, je bila za naše podjetje ta odločitev pravilna."

Rešitve za storilnost na računalniku, mobilnem telefonu in v brskalniku

S poznano izkušnjo storilnosti na namiznem računalniku, mobilnem telefonu in v brskalniku prinašajo Office 2010 in povezani izdelki nove funkcionalnosti, ki bodo uporabnikom pomagale pri:

  • Povezovanju in sodelovanju s funkcijami za soavtorstvo v programih Microsoft Word, PowerPoint in OneNote, naprednimi možnostmi upravljanja e-pošte in koledarjev v Outlooku ter novo funkcijo Outlook Social Connector, ki neposredno v Outlook prinaša zgodovino komunikacij in vire iz družabnih omrežij.
  • Delu od kjerkoli z aplikacijami Office Web Applications, spletnimi različicami programov Word, PowerPoint, Excel in OneNote. Te aplikacije ob dostopu do dokumentov od kjerkoli ohranjajo njihovo oblikovanje ne glede na uporabljeno napravo. V trgovini Windows Phone Marketplace je odslej na voljo tudi zbirka Office Mobile 2010, ki jo lahko uporabniki telefonov Windows Phone 6.5 s prejšnjo različico Office Mobile dobijo brezplačno. Uporabniki zbirke Office Mobile 2010 lahko na poti preprosto urejajo dokumente Office in ustvarjajo zapiske. Delajo lahko z dokumenti, shranjenimi na svojih mobilnih telefonih in pripetimi v e-poštne priponke, ter brskajo, urejajo in posodabljajo dokumente, shranjene na strani Microsoft SharePoint 2010.
  • Uresničevanju idej z urejanjem videa, besedil in slik, novimi funkcijami za predvajanje v PowerPointu, samodejnim predogledom v Wordu in preprosto pripravo dokumentov z novim pogledom Microsoft Office Backstage ter novo funkcijo Sparklines v Excelu za natančno vizualizacijo trendov in podatkov.
  • Hitremu dostopu do podatkov za odločanje v realnem času prek funkcij za poslovno poročanje v poznanih aplikacijah Office, ki spreminjajo vsakodnevne delovne podatke v vredne informacije.

Prilagodljive rešitve računalništva v oblaku

Poznane Microsoftove tehnologije za storilnost so na voljo tudi v oblaku, kjer nudijo IT-oddelkom neverjetno izbiro in prilagodljivost pri nakupu in uvedbi rešitev.

Kupcem večjega števila licenc Office so na voljo aplikacije Office Web Apps. Naročnino za Office Web Apps je prav tako mogoče kupiti v okviru Microsoftovih storitev računalništva v oblaku Microsoft Online Services.

Podjetja so sprejela Microsoftovo vizijo računalništva v oblaku, saj imajo plačljive storitve Microsoft Online Services že več kot 40 milijonov naročnikov. Zaradi njihove vrednosti za končne uporabnike in poslovnih funkcij, varnosti ter prilagodljivosti jih izbere vedno več organizacij, vključno s Kraft Foodsom, Novartis Internationalom in Codelcom, največjim rudarskim podjetjem na svetu.

Priložnosti za razvijalce in partnerje

SharePoint 2010 zagotavlja platformo za poslovno sodelovanje, ki razvijalcem omogoča hitro odzivanje na poslovne spremembe s prilagojenimi aplikacijami in rešitvami. Uresničuje obljubo prilagodljivih namestitev, saj je z uporabo rešitev Sandbox Solutions mogoče omejiti procesorski čas za kodo, čas izvajanja Microsoft SQL Serverja in urediti obravnavo izjem. Iste tehnologije je mogoče uporabiti tudi pri uporabi prilagojene kode na SharePointu Online.

Z integracijo z okoljem Visual Studio 2010 lahko razvijalci uporabijo poznana orodja pri razvoju, pakiranju in razhroščevanju rešitev SharePoint. Prav tako so vključeni bogati vmesniki API ter podpora za Open XML, Silverligt, REST in LINQ za hiter razvoj aplikacij. Razvijalcem je omogočen razvoj aplikacij, ki se povezujejo s poslovnimi podatki, uporabijo lahko prilagojene delovne tokove ter zagotovijo podatke in upravljavske plošče poslovnega poročanja za celotno organizacijo.

Dosegljivost

Office 2010 in povezni izdelki so trenutno na voljo v 14 jezikih, v naslednjih mesecih pa se bo dosegljivost razširila na 94 jezikov. Različice v slovenščini bodo predvidoma na voljo septembra 2010.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100